Italiaan (62) dupeerde GasUnie voor 17 miljoen euro aan onbetaald aardgas

nieuws
Foto Andor Heij: Gasunie

Een 62-jarige man uit Italië gaat, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, twee jaar achter slot en grendel voor een miljoenenfraude tegen de GasUnie.

Het OM verwijt de Italiaan deelname aan een criminele organisatie, waarmee hij door middel van valse papieren een onjuiste voorstelling van zaken wist te creëren over de kredietwaardigheid van een in Ierland gevestigde bedrijf. Het OM en de FIOD deden ruim 3,5 jaar onderzoek naar de zwendel. Dit bedrijf, Solstar Limited, waarvan de Italiaan directeur was, handelde in aardgas. Daarvoor kreeg het op 1 december 2018 een vergunning van de GasUnie, specifiek bij GasUnie Transportservices. Dit is de tak van de GasUnie die het vervoer van aardgas regelt in Nederland.

Twee weken later begon het bedrijf gas te verkopen aan andere partijen, maar bracht daar geen gas voor in de markt. Als dat gebeurt, moet de GasUnie extern gas inkopen om de balans in het gasnetwerk te herstellen. Solstar stelde daarop niet meteen te kunnen betalen en wilde dat haar limiet voor krediet bij de GasUnie werd verhoogd. Dat kan allen als Solstar aantoont dat het kredietwaardig is. Dit zou Solstar hebben gedaan met valse bewijzen. Het bedrijf verkocht vervolgens nog meer gas zonder terug te leveren of te betalen. Daarop moest de GasUnie in eigen buidel tasten om de balans in het gasnetwerk te herstellen, omdat Solstar de rekeningen van de Nederlandse gastransporteur nooit betaalde.

Volgens het OM hebben de praktijken van Solstar en haar Italiaanse directeur de Nederlandse consument indirect bijna 17 miljoen euro gekost. “De kosten zijn uiteindelijk doorberekend aan de afnemers van gas en dat zijn wij, gewone consumenten”, aldus de officier van justitie. “Ik durf niet eens te bedenken wat de kosten waren geweest als de feiten nu hadden plaatsgevonden. Gelet op de huidige gasprijzen en gastekorten was het voor de GasUnie misschien niet eens mogelijk geweest om de voor het herstel van het evenwicht van het gasnet nodige hoeveelheden van gas in te kopen. Als dat de GasUnie om wat voor reden ook niet was gelukt, zat een groot aantal Nederlandse huishoudens in een koude en winterse periode, nota bene tijdens de feestdagen, zonder gas, warm water en verwarming. ”

Over twee weken weet de Italiaan of de rechter hem een straf oplegt en hoe hoog deze zal zijn.