‘Noordlaren heeft goede papieren voor eerste marathon op natuurijs’

nieuws
Marathon Noordlaren

Samen met de ijsbaan in Nieuw-Buinen heeft Noordlaren tot nu toe de beste papieren om dinsdagavond al de eerste marathon op natuurijs te organiseren. Dat liet KNSB-disciplinemanager marathon Willem Hut maandagavond weten aan RTV Oost.

Samen met drie andere ijsbanen (Puttershoek, Haaksbergen, Bergum en Veenoord) doet de ijsbaan in Noordlaren opnieuw een gooi naar de eerste natuurijsmarathon, zo stelt Hut. Maar Noordlaren en Nieuw-Buinen liggen er echter het beste voor. In Noordlaren staat een giertank klaar om het water uit te rijden over de baan. Dat begint vanavond. Daarna is het wachten of de ondergrond koud genoeg is en de temperatuur genoeg is gedaald.

Of de marathon dinsdagavond al gereden kan worden, is volgens Hut nog uiterst onzeker. Drie centimeter ijs in één nacht is een opgave, daardoor moet de temperatuur zakken tot tien graden onder nul. Woensdag lijkt volgens Hut een meer zekere voorspelling. Dan zouden, naast Noordlaren en Nieuw-Buinen, meerdere ijsbanen dichterbij een eerste marathon op natuurijs kunnen zijn.