Groninger Museum begint met Queertour

nieuws

Het Groninger Museum is druk bezig met op meerdere manieren inclusiever te zijn. Daarom organiseert het museum op Paarse Vrijdag, 9 december, een zogenoemde Queertour.

Op Paarse Vrijdag tonen scholieren en studenten hun solidariteit met LHBTI+, door het dragen van de kleur paars. Scholieren uit Groningen krijgen de primeur. De dag erop mag het museumpubliek meedoen. Tijdens de Queertour, zo stelt het Groninger Museum, staat een queer en inclusief perspectief op identiteit centraal. “Door de permanente collectie en tijdelijke exposities in een ander daglicht te zetten, draagt de tour tegelijkertijd bij aan een inclusiever beeld van hoe we naar kunst kijken.”

Middelpunt van de Queertour is de tentoonstelling Gianni Versace Retrospective. De beroemde ontwerper had een heel eigen visie op genderrollen en op hoe zijn kleding en ontwerpen gedragen moesten worden. Bovendien sprak Gianni Versace in de jaren voor zijn dood openlijk over zijn eigen seksuele geaardheid, in het minder tolerante culturele klimaat van de jaren negentig.

De eerste publieke Queertour op zaterdag 10 december vindt plaats vanaf 13.00 uur en duurt een uur. Deelnemers betalen naast een museumentreebewijs een toeslag van vier euro per persoon. Er is plek voor twaalf deelnemers. Aanmelden is verplicht,

Deel dit artikel: