Groningen het populairst op Funda; verhuurders en investeerders studentenkamers lijken de oorzaak

nieuws
Foto via Google Maps - Streetview

De provincie Groningen stond dit jaar bovenaan in de zoekopdrachten bij Funda. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het huizenplatform. Vooral veel investeerders lijken via het platform te jagen op geschikte panden voor ombouw naar studentenkamers.

Volgens het huizenplatform klikken ‘serieuze huizenzoekers’ het vaakst op op woningen in de drie noordelijke provincies. Daarbij staat Groningen bovenaan. Groningen staat daarnaast in de top drie van provincies als het gaat om het mailverkeer via het platform naar de adverterende makelaar. Als het gaat op populairste steden komt Groningen terecht op plaats vijf, na de vier grootste steden in de randstad (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht).

Een eenduidige oorzaak voor de populariteit van Groningen bij huizenzoekers geeft Funda niet. Maar zoekwoorden die huizenzoekers binnen de gemeentegrenzen gebruiken geven wel een aanwijzing: ‘beleggingspand’, ‘onttrekkingsvergunning’ en ‘student’. Huizenzoekers zijn dus meestal op zoek naar panden voor kamerverhuur, specifiek naar het ombouwen van woonhuizen naar studentenkamers. Opvallend, omdat de gemeente dit soort ‘onttrekkingsvergunningen’ naar eigen zeggen alleen bij hoge uitzondering uitgeeft.