Gea’s Weggeefwinkel wint vrijwilligersprijs van ChristenUnie

nieuws
Foto via ChristenUnie Groningen

 De Barmhartige Samaritaan, de vrijwilligersprijs van de ChristenUnie Groningen, gaat dit jaar naar Gea’s Weggeefwinkel Vinkhuizen. Oprichter Gea Topelen-Wilkens nam de prijs woensdag in ontvangst, uit handen van CU-fractievoorzitter Peter Rebergen.

Nadat Topelen-Wilkens in 2019 begon spullen weg te geven via een Facebook-pagina, begon ze met het runnen van de winkel vanuit haar huiskamer. Die bleek al snel te klein: de winkel is sindsdien naar steeds grotere locaties verhuisd. Vorige week schreef de tweeduizendste klant zich in bij Gea’s Weggeefwinkel. Daarnaast biedt de Voedselbank sinds enige tijd gratis menstruatieproducten en incontinentiemateriaal vanuit de winkel aan de Metaallaan. Ook is er één dag per maand een gratis kapper en een nagelstudio in de winkel.

Volgens Rebergen krijgt de winkel de prijs, omdat bij Gea’s Weggeefwinkel niet alleen om materiële dingen gaat: “Het gaat ook om contact. Je wordt gezien, je mag er zijn. Dat maakt dit initiatief zo waardevol.”

Ieder jaar reikt de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie de Barmhartige Samaritaan uit, een vrijwilligersprijs die verwijst naar de gelijknamige Bijbelse gelijkenis. De ChristenUnie zet met deze prijs elk jaar een inwoner of organisatie uit Groningen in het zonnetje, die zich belangeloos inzet voor anderen.