Fries bouwbedrijf vraagt faillissement aan door verliezen op zuidelijke ringweg

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Jansma Drachten, één van de aannemers die meebouwt aan de nieuwe zuidelijke ringweg van Groningen, heeft faillissement aangevraagd. De aannemer binnen Combinatie Herepoort zou de verliezen op het project Ring-Zuid niet meer kunnen dragen.

Dat melden RTV Noord en Omroep Fryslan dinsdagmiddag.

Volgens de aannemer is tot vorige week geprobeerd om een faillissement te voorkomen. Er zou een overnamekandidaat zijn geweest: een ‘grote landelijke speler’, zo stelt directeur George Kempenaar bij Omroep Fryslân. Maar op het laatste moment klapeten de onderhandelingen, waardoor het bedrijf zich genoodzaakt zag faillissement aan te vragen. Volgens Kempenaar blijft er echter hoop dat het bedrijf nog voor de jaarwisseling een doorstart maakt.

Met het faillissement zouden ook de banen van zo’n 100 mensen op de tocht staan, waarvan 75 vaste medewerkers.

Combinatie Herepoort, het verbond van aannemers voor de bouw van de nieuwe zuidelijke ringweg, zou al bezig zijn met een claim richting de provincie Groningen om de sterk gestegen kosten voor het bouwproject te verhalen. Die kosten lopen mogelijk nog hoger op dan de 78 miljoen euro aan meerkosten die het project begin vorig jaar al moest incasseren. Toen nam de provincie het leeuwendeel van de kosten op zich, door geld uit de zogenaamde RSP-pot in te zetten. Maar ook de aannemers moesten toen een deel van de kosten op zich nemen.

De oorlog in Oekraïne en de daarop volgende snelle kostenstijging brengt waarschijnlijk opnieuw een sterke prijsstijging met zich mee. Deze kosten willen de aannemers nu verhalen op de provincie. Maar deze claim komt voor Jansma mogelijk te laat. Het bedrijf zou, doormiddel van het faillissement, uit aannemerscombinatie Herepoort willen stappen.

Deel dit artikel: