Bewolking brengt dagdooi tot vrijdagmiddag; zondag wordt beste dag voor ijsbanen

nieuws
Foto: Casper Slotboom

Donderdag en vrijdagochtend brengt bewolking de temperatuur overdag weer boven het vriespunt. Dat voorspelt OOG-weerman Johan Kamphuis. Maar vrijdagmiddag duikelt de temperatuur weer onder nul en ook zaterdag blijft het de hele dag vriezen. De avond en nacht in het weekend laten ijsbanen vervolgens weer flink aanvriezen, waardoor zondag voorlopig de beste schaatsdag zal zijn.

Na een koude woensdagnacht en donderdagochtend klimt de temperatuur donderdag overdag tot boven het vriespunt, aldus Kamphuis: “Er is af en toe zon, maar de bewolking neemt in de loop van de middag toe. Het blijft droog en het dooit 2 of 3 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig.”

“Donderdagavond en -nacht is er veel bewolking, maar komen er ook een paar opklaringen voor”, vervolgt de OOG-weerman. “Tijdens opklaringen vriest het licht met minima tussen 0 en -3 graden. Vrijdag is het droog en klaart het vanuit het noordwesten steeds meer op. Het dooit eerst een graadje, maar in de loop van de middag begint het weer te vriezen. Rond 20:00 uur is het kwik alweer gedaald maar -3 of -4 graden. Uiteindelijk ligt de minimumtemperatuur tussen de -5 en -7 graden en dat is matige vorst.”

Volgens Kamphuis blijft het zaterdag wel de hele dag vriezen: “Er is flink wat zon en de zuidenwind is matig. In de nacht vriest het matig, -5 tot lokaal -8 graden. Een prima nacht dus voor de ijsdikte. Zondag is dan ook voorlopig de laatste, maar ook de beste dag voor ijsbanen. Het kwik komt dan pas in de loop van de middag voorzichtig een graad boven nul uit. Er is af en toe een waterig zonnetje maar er trekken ook wolken over. Die worden in de middag dikker en in de avond en nacht volgt regen, voorafgegaan door wat natte sneeuw.”

Kamphuis besluit dat maandag de winterpret echt voorbij is: “Dan trekt een dooiaanval succesvol ons land binnen. Maandag overdag regent het, bij temperaturen die oplopen tot 8 graden.”