Betaald parkeren in Corpus den Hoorn en Hoornse Meer gaat door

nieuws
Foto: Google Maps - Streetview

Zoals verwacht krijgen de bewoners van Corpus den Hoorn en Hoornse Meer geen (tijdelijk) respijt bij de invoering van betaald parkeren in (delen van) de wijken. De gemeenteraad stemde een motie van vijf oppositiepartijen van tafel. Dat betekent dat er vanaf volgend jaar maart betaald moet worden voor een parkeerplek in de twee wijken, ondanks protest van bewoners.

Corpus den Hoorn hoort bij de zogenaamde ‘derde schil’ voor de invoering van betaald parkeren in een groter deel van de stad. In het afgelopen jaar werd het betaald parkeren al uitgebreid naar de West-Indische buurt, de Oosterparkwijk, Coendersborg, Helpman-West, Selwerd, Paddepoel, De Hoogte, De Wijert-Noord en Tuinwijk. Daar zouden vanaf volgend jaar maart ook delen van Corpus den Hoorn, Hoornse Meer en het Stadspark bij komen, maar dit laatste gebied is voorlopig uit de lijst geschrapt.

Een groep bewoners zag het betaald parkeren niet zitten en zamelde daarop duizend handtekeningen in om de plannen tegen te gaan. Een week geleden sprak wethouder Philip Broeksma met deze bewoners, maar liet dezelfde avond al weten geen heil te zien in uitstel. Dat terwijl bewoners aangeven dat het probleem met parkeren slechts in een deel van de wijk optreedt en er in de rest van de wijk geen probleem is. Ook niet als er grote evenementen in andere delen van de stad plaatsvinden. Daarnaast voelen de bewoners zich overvallen door de plannen.

De vijf partijen vroegen Broeksma daarom om volgend jaar maart ook Corpus den Hoorn en Hoornse Meer uitstel te geven van het betaald parkeren, zoals dat ook gebeurde in het Stadspark. Daar gaven de collegepartijen, D66 en Student en Stad echter geen gehoor aan. Net als het college zijn de partijen bang voor een waterbed-effect van parkeerders uit andere wijken, die zich verplaatsen naar ‘onbetaald gebied’.

Broeksma verwoordde dat vorige week als volgt: “In het Stadspark wonen geen mensen, dus daar geldt een andere dynamiek. We weten dat het waterbed-effect gaat komen, we gaan betaald parkeren invoeren in Corpus den Hoorn, we weten de plek van het Martini Ziekenhuis en de Hoornse Plas en er is nu overlast in een deel van de wijk. Maar het belangrijkste: we weten dat dit effect gaat optreden. Ik heb geen nieuwe argumenten gehoord. Daarnaast denken we dat we hier echt goed aan doen. We willen het probleem dus echt oplossen voordat het zich voordoet.”