Avondwandeling in Noorderplantsoen tegen nachtelijke onveiligheid, intimidatie en grensoverschrijdend gedrag

Een twintigtal wandelaars vertrok donderdagavond vanaf de vijver aan de Kruissingel voor een donkere wandeling door het Noorderplantsoen. Met de wandeling wilden de deelnemers aandacht vragen voor mensen die zich ’s nachts niet veilig voelen op straat.

Loesje Drenth organiseerde de wandeling (namens de Nachtraad) in het kader van Orange The World, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De wandelaars begonnen hun donkere wandeltocht met een lichtactie bij de Kruissingel, waar de deelnemers kaarsjes, fietslampjes en mobieltjes in de lucht hielden, als symbolisch teken voor anderen die zich niet veilig voelen in het donker.

Met de actie wil de Nachtraad ‘een klein stukje van het Noorderplantsoen teruggeven aan iedereen die zich ongemakkelijk voelt als zij in het donker alleen over straat moeten’, zo stelt Drenth: “Eén op de drie jonge mannen en twee op de drie jonge vrouwen wel eens lastig gevallen op straat. Door bewustwording te vergroten, het met elkaar over dit probleem te hebben en te laten zien dat de meerderheid van de mensen de ander niet intimideert, willen wij het gevoel van onveiligheid aanpakken.”