Altijd al in Pepergasthuis willen wonen? Bewoners zoeken twaalf nieuwe buren

nieuws
Foto: Wouter Holsappel

Ben jij 45 jaar of ouder en wilde je altijd al wonen aan één van de oudste hofjes in de binnenstad van Groningen? Binnenkort kiezen bewoners wie er in één van de twaalf vrije sociale huurwoningen in het Pepergasthuis mogen komen wonen.

Verhuurder Lefier begon in mei met een grootschalige verbouwing van het Pepergasthuis, nadat twee jaar geleden duidelijk werd dat een verkoop van het monumentale pand niet doorging. Het hele gebouw krijgt nieuwe daken (met de oorspronkelijke dakpannen), het hout- en metselwerk wordt opgeknapt en het metsel-, voeg- en stucwerk wordt hersteld. Aan de binnenkant worden de woningen gemoderniseerd met een nieuwe keuken, badkamer, toilet, elektra en rookmelders. De zoldervloeren worden geïsoleerd en er wordt stillere en energiezuinigere ventilatie geïnstalleerd. Ook worden dakramen en dakkapellen geïsoleerd.

De verbouwing is eind februari klaar. Vanaf dat moment kan Lefier twaalf van de 29 ‘kleine, maar karakteristieke woningen’ aan het hofje opnieuw verhuren. Mensen van 45 jaar of ouder kunnen zich melden bij een ballotagecommissie om aanspraak te maken op één van de twaalf woningen.  Deze commissie draagt vervolgens een geschikte kandidaat voor aan Lefier. De woningcorporatie kijkt vervolgens naar de gegevens van de potentiële huurder (waaronder het inkomen) voordat de woning wordt toegewezen.

“Van een nieuwe bewoner verwachten wij in ieder geval dat die sociaal en betrokken is”, vertelt bewoonster Janneke over de selectieprocedure. “Even boodschappen doen voor een zieke medebewoner of de ouderen onder ons waar nodig hulp bieden, zijn eigenschappen die bijzonder worden gewaardeerd.”

Herken jij jezelf hierin en zie je wonen aan het hofje, wat in 1405 gesticht als onderkomen voor arme pelgrims, wel zitten? Stuur dan een mail naar de ballotagecommissie via pepergasthuis.ballotage@gmail.com, met daarin een motivatie waarom jij in het Pepergasthuis wil wonen.