325 duizend euro voor productie van film ‘Het Zondagsbed’

nieuws
Foto: sxc.hu/profile/LeoSynapse

Voor het produceren van de speelfilm ‘Het Zondagsbed’ krijgt de Groningse filmmaker Fedde Hoekstra 325.000 euro van het Nationaal Programma Groningen.

“De film gaat over een tijd waarin de eerste geruchten over mijnbouw en spoorwegen opdoemen”, zegt Fedde Hoekstra. “Op een afgelegen herenboerderij, die wordt omringd door woeste natuur, speelt zich een broeierige en fatale liefdesgeschiedenis af. Jildau, een onafhankelijke boerin, redt het leven van een jonge deserteur. Haar drie knechten, met wie ze zondags per toerbeurt het bed deelt, ontvlammen in jaloezie wanneer zij de vreemdeling tot haar uitverkorene maakt. De hartstocht drijft allen in de richting van een tragedie.”

Belangrijke voorwaarde was dat de film over een verhaal gaat dat zich afspeelt in de provincie, waarin onderwerpen, thema’s en waarden terugkomen die typisch Gronings zijn. Maar ook dat de film mensen binnen en buiten de provincie op een verrassende manier laat kennismaken met bekende en minder bekende plekken in Groningen. Het maken van een film over Groningen is een advies van het Toukomstpanel. Dit inwonerpanel adviseerde vorig jaar over de besteding van de 100 miljoen euro voor Toukomstprojecten.