Zaterdagnacht tot vier graden vorst; zondag kans op vlok smeltende sneeuw

nieuws
Foto: peter hellebrand from FreeImages

Vrijdag blijft de temperatuur nog herfstwaarden aanhouden, maar daarna gaat het kwik aanzienlijk naar beneden. Dat voorspelt OOG-weerman Johan Kamphuis voor de komende dagen. 

Vrijdag brengt nog was respijt qua temperatuur: “Vrijdag is er veel bewolking met kans op af en toe lichte regen. Lokaal kan de zon in de loop van de dag even doorbreken. Vanochtend is het 7 graden en vanmiddag wordt het geleidelijk aan kouder. De oostenwind is matig.”

De temperatuur daalt in de nacht van vrijdag op zaterdag al aanzienlijk, vervolgt Kamphuis: Dan klaart het later op en stroomt koudere lucht ons gebied binnen. Het gaat 1 tot 3 graden vriezen. Zaterdag wordt vervolgens een zonnige maar koude dag. De maximumtemperatuur schommelt rond 2 graden bij een zwakke oostenwind.

De koudste nacht wordt voorlopig de overgang tussen zaterdag en zondag: “Dan vriest het 2 tot 4 graden. Zondag is het waterkoud. Eerst is het droog maar in de middag volgt af en toe regen. Misschien in het oosten van de provincie wel een vlok smeltende sneeuw. Het wordt 1 tot 3 graden.

Het kwik loop na het weekend weer iets op, voorspelt Kamphuis: “Maandag is er af en toe zon en blijft het op een enkel buitje na tot in de avond droog. Het wordt 6 graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit het zuiden tot zuidoosten. Daarna schommelt het kwik rond 7 graden en wisselen droge perioden met nu en dan zon momenten met regen af.”