Wethouder wil niet vooruit lopen op invulling Niemeyer-locatie: “We hebben de plek nog niet”

nieuws
Foto Joris van Tweel

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) wil terughoudend omgaan met vragen die gaan over de invulling van de Niemeyer-locatie. Dat liet de wethouder woensdag weten.

De wethouder reageerde daarmee op vragen van fractievoorzitter Jim Lo-A-Njoe van de D66-fractie. Lo-A-Njoe: “Afgelopen vrijdag zijn we door het gemeentebestuur geïnformeerd over de ontwikkeling rond de Niemeyer-locatie. Daar zijn we erg blij mee. Maar we hebben wel een vraag over de urban sports in onze gemeente. Hoe mooi zou het zijn dat op een locatie waar heel lang tabak is geproduceerd nu iets gaat ontstaan op het gebied van healthy ageing met urban sports als mogelijke activiteit op deze plek. De tak trekt veel jonge mensen aan, en daarom is het wat ons betreft verstandig dat dit een plek krijgt op deze locatie.”

Mirte Goodijk (Student & Stad): “Kunnen ondernemers Suikerterrein ook naar Niemeyer?”
Voor de wethouder kan reageren wil ook raadslid Mirte Goodijk van Student & Stad nog een duit in het zakje doen: “Ik sluit me aan bij de woorden van meneer Lo-A-Njoe. Maar ik wil ook de ondernemers op het Suikerterrein benoemen. Zij zullen daar de komende jaren weg moeten omdat er plaats moet worden gemaakt voor woningen. De wethouder heeft in een eerder stadium gezegd dat er gekeken gaat worden naar alternatieve plekken. Wordt er in dit verband gekeken naar Niemeyer als mogelijke locatie? En kunnen hier straks ook evenementen georganiseerd worden?”

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA): “We zijn in goed gesprek met Niemeyer”
Wethouder Van Niejenhuis: “Het is denk ik belangrijk om te zeggen dat we met betrekking tot de Niemeyer-locatie er de wet voorkeursrecht op hebben gevestigd. Het eigenaarschap ligt op dit moment bij British American Tabaco. We hebben veiliggesteld dat als het te koop komt, dat het dan als eerste aan de gemeente wordt aangeboden. Met dat gezegd hebbende is het heel moeilijk om nu al te gaan praten over de invulling. Omdat we daar nog niet zijn. We zijn in goed gesprek met Niemeyer, en ik denk dat het het College zou helpen om terughoudend te zijn over locaties die nog niet van ons zijn.”

“Ook andere plekken in de gemeente lenen zich voor urban sports
“Wat betreft de vragen van D66. Ik denk dat het goed is om te kijken om urban sports een plek te geven in de gebiedsvisie. Die gebiedsvisie is ook de volgende stap. In die visie willen we opnemen dat economische en maatschappelijke posities op de locatie toegestaan zijn. Maar weet wel dat er behalve de Niemeyer-locatie, dat we ook andere plekken op het oog hebben voor urban sports. Bijvoorbeeld bedrijventerrein Hoendiep-Noord en de Ulgersmaweg. We moeten gaan onderzoeken hoe het zich verhoudt tot andere plekken.”

“Lastig om alles in zijn geheel op één plek te krijgen”
“Als we naar het Suikergebied kijken. De gemeente moet op zoek naar een andere locatie. Dat zou ik gelijk willen corrigeren in, de gemeente moet op zoek naar andere locaties. Het is heel ingewikkeld om alles wat nu op het Suikerterrein zit, om dat op in zijn geheel op een andere plek te krijgen. Ook hier is het lastig om er op vooruit te lopen. We kijken hier met open ogen naar, en dit wordt ook met u als gemeenteraad gecommuniceerd. Verwacht niet dat dit volgende week of volgende maand gaat gebeuren. Dit zal echt nog wel even tijd nodig hebben.”

Mirte Goodijk (Student & Stad): “Kunnen er op de Niemeyer-locatie evenementen worden georganiseerd?”
Goodijk: “Uw antwoord is heel helder, en het is heel fijn dat er rekening wordt gehouden met culturele ondernemers. Maar als het gaat om het vaststellen van de gebiedsvisie. Is het in de toekomst ook mogelijk om op de locatie evenementen te organiseren?” Van Niejenhuis: “Dat is een lastige vraag. Want over welke type evenementen hebben we het dan? Realiseer je wel dat je midden in een woongebied zit, met de Badstratenbuurt, Zeeheldenbuurt en Grunobuurt op steenworp afstand. We zullen goed moeten kijken wat we daar willen toestaan. In geval van Laanhuizen, zij hebben ook al met de situatie in het Stadspark te maken. Dus we zullen echt terughoudend moeten zijn als het gaat om evenementen die leiden tot veel overlast.”