Warme jassenactie in Vinkhuizen: “We willen zoveel mogelijk mensen helpen”

nieuws
Foto: Michal Jarmoluk via Pixabay

De tijd van het dragen van een warme winterjas staat voor de deur. Maar wat als je geen warme jas hebt? Lutske Pultrum organiseert komende zaterdag een grote warme jassenactie in Vinkhuizen.

Hoi Lutske! Hoe is dit idee ontstaan?
“Een paar jaar geleden heeft Suzanne Sleen vanuit de stichting BuitengewoonZijn.nu de jassendag geïnitieerd. Dat is vervolgens regionaal, en inmiddels ook landelijk opgepakt. In Groningen hebben ook al vaker acties plaatsgevonden. Vorig jaar heb ik het opgepakt in Vinkhuizen. We wilden iets neerzetten waarmee we mensen konden helpen. Ik zeg nu ‘we’, want ik doe dit niet alleen. Verschillende mensen helpen mij om hier een succes van te maken.”

Hoe ging het vorig jaar?
“Op zich ging het wel goed, maar we hadden het idee dat we meer aan promotie hadden kunnen doen. Toch hebben we vorig jaar flink wat mensen kunnen helpen. Ik herinner mij een moeder met zes kinderen die we toen warme jassen hebben kunnen geven. Ze vertelde dat ze met deze actie flink wat geld had bespaard. Want dat is het hè? Winterkleding is duur. En aan de andere kant, veel mensen doen een jas weg terwijl deze nog prima een tweede leven kan hebben.”

Nu heb je het over vorig jaar. In de afgelopen twaalf maanden is er veel veranderd. De oorlog in Oekraïne heeft een ongekende inflatie veroorzaakt waardoor alles duurder is geworden. Merk je dat ook?
“Ja. Ik hoor van veel mensen dat het moeilijk is om rond te komen. Gas en elektriciteit dat duurder is geworden, de boodschappen in de supermarkt, en sinds dit weekend de prijsstijgingen bij de zorgverzekeringen. Het gaat maar door. Je gaat op zulke momenten echt zoeken naar mogelijkheden om geld te besparen. Deze actie draagt daar misschien een steentje aan bij.”

Komende zaterdag vindt de actie plaats. Jij bent nu druk op zoek naar winterjassen …
“Klopt. En niet alleen winterjassen, maar ook naar shawls, mutsen en wanten. Als mensen thuis iets hebben liggen wat ze niet meer gebruiken dan kunnen ze dit bij me langs brengen aan de Kromme Riet 22. Kleding kan onder de carport worden gelegd. Daarnaast maak ik zelf ook rondjes door de stad. Ik ga langs de Zeecontainer, Goud Goed en langs Gea’s Weggeefwinkel om op die manier maar zoveel mogelijk jassen te verzamelen. Inmiddels hebben er al wat mensen spullen gedoneerd.”

En dan vindt komende zaterdag de actie plaats …
“Dat vindt plaats in buurtcentrum ’t Vinkhuys inderdaad. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn de deuren geopend. Dus als je een warme jas nodig hebt, dan kun je langskomen. We gaan bij de ingang niet controles uitvoeren of iemand wel of niet in aanmerking komt. Ook kijken we niet of iemand wel of niet uit Vinkhuizen komt. En weet je wat zo mooi is? Dat iedereen zijn beste beentje voorzet. ’t Vinkhuys stelt bijvoorbeeld gratis de ruimte beschikbaar. Dat vind ik echt geweldig, dat we elkaar allemaal aan het helpen zijn.”