Wachttijd schadeafhandeling bevingen wordt opgerekt, Sandra Beckerman stelt vragen

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De wachttijd voor gedupeerden die kampen met mijnbouwschade door aardbevingen wordt verder opgerekt. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) heeft maandag vragen gesteld aan het kabinet.

Mensen moesten al vijftien maanden wachten op een beslissing over hun schademelding. Door problemen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen wordt deze termijn nu in sommige gevallen opgerekt naar 21 maanden. “Dit is ontoelaatbaar”, meldt Beckerman. “Zo komt herstel van vertrouwen er niet. Daarom heb ik Kamervragen ingediend.” De vragen zijn mede ingediend door Faissal Boulakjar van D66. Beide politici willen van staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw weten hoe hij aankijkt tegen het oprekken van de termijn.

Diverse aardbevingsgedupeerdenn, die een schademelding hebben gedaan, hebben onlangs een brief ontvangen waarin staat dat de beslissing rond de afhandeling wordt uitgesteld. Hoeveel mensen een brief hebben gekregen is onduidelijk. Het IMG meldt dat er sinds maart 2018 meer dan 100.000 schademeldingen binnen zijn gekomen. Daarnaast het coronavirus ook geen goed gedaan. Zo kon gedurende verschillende perioden de schade in woningen niet worden opgenomen en moeten medewerkers thuis werken. Volgens het IMG heeft dit geleid tot vertraging.