VVD gaat burgemeester om opheldering vragen nadat journalist in boa-uniform door Stad loopt

nieuws
Journalist Darshan Boerema speekt in boa-uniform een aantal tieners aan op de Vismarkt. Foto: still uit video

De VVD gaat de burgemeester om opheldering vragen naar aanleiding van een video waarin een journalist in een boa-uniform door Stad loopt.

Die journalist is Darshan Boerema. Een aantal weken geleden maakte hij een video waarbij hij aantoonde dat het heel makkelijk is om aan een PostNL-uniform te komen. Dit keer liet hij zien dat je zonder diploma’s of certificaten een modeluniform van de boa’s via internet kunt aanschaffen, inclusief badges voor op de mouwen en schouders. De video is onder andere in Groningen opgenomen, waarbij Boerema mensen op de Vismarkt aanspreekt. Elke gemeente heeft haar eigen uniform en dat is ook precies het punt dat de journalist wil maken: “Mensen op straat staan er niet bij stil dat je een ander uniform draagt dan in die gemeente de standaard is. Je bent al heel snel geloofwaardig.”

Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Ik schrik er van hoe makkelijk dit kan”
Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD is geschrokken van het filmpje: “Laat ik vooropstellen dat ik het altijd goed vind dat dergelijke dingen als dit aan de kaak worden gesteld. Zeker als dit op een manier gebeurt waarbij het te goede trouw is. Maar de keerzijde is dat mensen die slechte bedoelingen hebben ook heel makkelijk aan een dergelijk uniform kunnen komen. Waarbij ze zich als boa presenteren. Ik schrik er van hoe makkelijk dit blijkbaar kan.”

“Hoe denkt de burgemeester dit te gaan voorkomen?”
Jacobs-Setz vertelt verder: “Ik vraag me oprecht af met welke intenties een bedrijf dergelijke kleding verkoopt. Ik zou graag van de burgemeester willen horen hoe hij denkt dit te kunnen voorkomen. Hoe schat hij het risico in dat dit gebeurt met onjuiste intenties en welke acties gaat hij ondernemen?”

BOA ACP: “Websites kunnen dit niet zonder controle verkopen”
Ook boa-vakbond BOA ACP is net als Jacobs-Setz geschrokken: “Het is absoluut zorgelijk dat er op deze eenvoudige wijze een boa-uniform bij elkaar gekocht kan worden, waardoor iemand zich voor kan doen als boa of handhaver”, laat woordvoerder Maarten Brink weten. “Natuurlijk weten we dat er soms delen van politie-uniformen te koop worden aangeboden op verkoopsites. Dat is al zorgelijk. Maar het kan natuurlijk zeker niet zo zijn dat officiële websites in Nederland dat zonder controle doen.” Brink voegt toe dat het in Nederland strafbaar is.

Strafbaar
De vakbondsman benadrukt dat het strafbaar is om je voor te doen als opsporingsambtenaar. Hij zegt dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die verantwoordelijk is voor boa’s en handhavers, de controle moet verbeteren om “misbruik van uniformen of delen van uniformen te voorkomen”.