Voedings- en verzorgingskastje Haren valt in de prijzen: “Richten op mensen die tussen wal en schip vallen”

nieuws
Tineke Muller bij hetvoedings- en verzorgingskastje. Foto: ingezonden / eigen foto

Het voedings- en verzorgingskastje van Tineke Muller uit Haren heeft de eerste prijs gewonnen bij Duurzaam Groningen. Muller reageert verheugd.

Hoi Tineke! Van harte gefeliciteerd!
“Dankjewel! Ik ben heel erg blij. Je had me ook moeten zien toen ik het te horen kreeg. Ik wist dat deze wedstrijd was uitgeschreven en dat ik genomineerd was, maar vervolgens ben ik dat niet nauwlettend in de gaten gaan houden. Op een gegeven moment kreeg ik een appje dat ik de eerste prijs had gewonnen. Ik ben toen direct gaan kijken, en kon mijn ogen niet geloven, haha.”

We hebben het over een voedings- en weggeefkastje. Hoe is dat ontstaan?
“Ik huur een woning bij woningcorporatie Woonborg. Vorig jaar kwam er de vraag van de corporatie wie zo’n kastje wil beheren. Ik liep al langer met het idee in mijn hoofd, maar ik dacht, hoe pak ik zoiets aan? Hoe krijg ik het bijvoorbeeld waterdicht? Toen de oproep kwam heb ik direct gereageerd. Ik was ook de eerste die reageerde. Aanvankelijk zou het december vorig jaar geplaatst worden, maar vanwege de lockdown die we toen hadden, ging dat niet door. Afgelopen voorjaar vond de plaatsing alsnog plaats. Een delegatie, waarbij ook de directeur van Woonborg aanwezig was, heeft het kastje toen feestelijk geopend.”

Was er direct veel animo voor?
“In het begin helemaal niet. Ik heb er flink wat reclame voor gemaakt. Via sociale media maar ook door mond op mond-reclame. De laatste periode begint het echter steeds beter te lopen. Er worden veel producten aangeboden, maar vooral in de avonduren, als het donker is, dan worden er producten meegenomen. Op momenten dat ik het niet zie. Het is heel mooi om mensen om deze manier iets te kunnen bieden.”

In de wereld is van alles aan de hand. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne merken we in ons dagelijks leven door een toenemende inflatie. Is dat een reden dat de belangstelling voor je kast toe neemt?
“Dat zou heel goed kunnen. Je merkt het zelf ook hè? Waar je voorheen tien euro betaalde voor je boodschappen, moet je nu voor dezelfde boodschappen twintig euro neerleggen. De prijzen sluipen omhoog. Dat is ook wat Woonborg signaleerde. Zij zien huurders die ondanks dat ze een baan hebben, steeds moeilijker rond kunnen komen. Voor hen is deze kast ook. We richten ons niet op mensen die bij de Voedselbank terecht kunnen, maar we richten onze pijlen op de groep die tussen wal en schip valt, die eigenlijk nergens terecht kan.”

Is dat een grote groep?
“Mijn vermoeden is van wel. We hebben het over mensen die 32 of 36 uur per week aan het werk zijn, en na een dag thuis komen, en dan geen eten aantreffen in de kastjes omdat daar geen geld voor is. Deze mensen wil ik met de kast helpen. In het kastje zijn dan ook levensmiddelen te vinden, maar ook babyproducten en menstruatieproducten.”

Met het winnen van de eerste prijs win je een geldbedrag van 425 euro en daarnaast ben je een week lang zichtbaar op de digitale schermen door de hele stad. Heb je al enig idee wat je met het geld gaat doen?
“Ik heb de prijs nog niet ontvangen, dit gaat binnenkort gebeuren. Wat ik met het geldbedrag ga doen; er staat een bijzondere periode voor de deur. Ik wil mooie producten kopen die in het kastje aangeboden gaan worden. Dan moet je denken aan kerstbrood, een mooi stuk kaas, koffie. Dat zijn producten die ontzettend duur zijn geworden, maar die de decemberperiode net wel even die glans kunnen geven.”

Ik kan me voorstellen dat als mensen dit lezen, dat zij misschien willen helpen. Kunnen er producten gedoneerd worden?
“Jazeker. Mensen mogen producten bij mij langs brengen. Ik woon aan de Bongerd 8 in Haren. Dan zorg ik er voor dat de producten in het kastje terecht komen. Op hetzelfde adres is het voedings- en verzorgingskastje ook te vinden.”