Twee weggeefkasten De Hoogte gestolen: “Dat een etterbakje het verpest voor de rest”

Drie weken geleden werden ze op hun plaats gezet: drie grote kasten bij de weggeeftafel in de Almastraat in de wijk De Hoogte. Volgens Conny Eldering zijn er afgelopen weekend twee kasten gestolen.

Hoi Conny! Wat is er gebeurd?
“De drie kasten, het zijn een soort torens, zijn enkele weken geleden beschikbaar gesteld door iemand uit de wijk. Wij waren er erg blij mee. Aan de Almastraat hebben we een weggeeftafel waar mensen spullen kunnen brengen, maar waar er ook materialen kosteloos meegenomen kunnen worden. Met de kasten werd het mogelijk om bijvoorbeeld kleding en boeken droog te houden. Dus wij waren echt in onze nopjes. Afgelopen zondag kreeg ik een bericht dat twee kasten verdwenen zijn.”

Dus waarschijnlijk heeft de diefstal in de nacht van zaterdag op zondag plaatsgevonden?
“Dat is wat wij denken. En het is niet per ongeluk gebeurd. Om de kasten mee te nemen moest er wat losgezaagd worden. Van de kasten ontbreekt ieder spoor. Maar ik laat mij er niet door ontmoedigen. We gaan met de vrijwilligers een nieuwe kast maken. Die kast zal stevig worden neergezet, waarbij deze ook op slot kan. Gevolg is dat er dan op bepaalde uren niet meer gebracht en gehaald kan worden.”

Je klinkt ondanks alles best wel rustig …
“Weet je. De weggeeftafel en de weggeefkasten liepen ontzettend goed. Er was veel aanbod, en we hebben veel mensen blij kunnen maken. Het heeft een functie. En dan is er één etterbakje die het verziekt voor de rest. We doen hier iets samen met elkaar en voor elkaar. Maar deze persoon die dit gedaan heeft die denkt alleen in zijn eigen belang. Zonder enig besef wat de gevolgen zijn.”

Een mentaliteitsprobleem …
“Ja, dat is wat ik bedoel. Deze persoon verziekt het voor de anderen. En ik heb al opmerkingen gekregen om er een camera op te zetten. Daar heb ik helemaal geen zin in. Even verderop in de wijk hebben we een hele mooie pluktuin. De beheerder van deze tuin heeft overal bordjes neergezet wat wel én wat niet mag. Met een hek er om heen. Daar ga ik niet aan beginnen. Dat is niet werkbaar.”

Het zijn grote kasten. Mensen die iets gezien hebben. Kunnen die zich bij jou melden?
“Alle tips zijn welkom. Mijn contactgegevens vind je op mijn website. Ook is een berichtje via sociale media mogelijk. Het zou mooi zijn als de spullen terugkomen, hoewel ik daar weinig fiducie in heb. Wel zou ik mensen willen oproepen om een oogje in het zeil te houden. Als je iets niet vertrouwd, geef dan een gil. Ik las ook over problemen bij de weggeefkast in de Oosterparkwijk. Het is toch erg dat een stelletje idioten alleen voor hun eigen gewin gaat?”