Tijdcapsule onder Grote Markt, die duizend jaar moest blijven liggen, wordt maandag opgegraven

nieuws
Foto: Peter Troudes

De tijdcapsule onder de windroos op de Grote Markt, waarvoor in 1995 werd bepaald dat deze duizend jaar onder het plaveisel van het marktplein moest blijven liggen, gaat komende maandag voor even de grond uit.

De opgraving van de tijdcapsule, die in 1995 twee meter onder de karakteristieke windroos op de Grote Markt werd geplaatst, is nodig voor de grote verbouwing van het marktplein. Wethouders Wijnja en Van Nieuwenhuis gaan de windroos komende maandag uit de grond halen, samen met Wouter Dijk, initiatiefnemer voor de windroos.

Kunstenaar Dijk kwam in 1995 met het idee voor de tijdcapsule, ter gelegenheid van de vijftigjarige herdenking van de bevrijding van Nederland. In de tijdcapsule zitten microfilms met boodschappen van Stadjers aan hun toekomstige stadsgenoten.

De tijdcapsule wordt na de verbouwing opnieuw onder de windroos geplaatst. De windroos, die sinds 1926 midden op het plein voor het Stadhuis ligt, krijgt wel een andere plek. In plaats van de plek waar stadsarchitect Siebe Jan Bouma de windroos bijna honderd jaar geleden intekende, gaat de windroos nu naar de oostkant van de Grote Markt. Middenin de inmiddels bekende bomengroep die het marktplein na de verbouwing gaat sieren, komt de windroos terug als zitelement. Daaronder komt de koker weer twee meter onder de grond.

De koker wordt waarschijnlijk in de loop van volgend jaar teruggeplaatst. Tot die tijd wordt de koker bewaard in een vitrine in het Stadhuis.