Thesinge wil woningbouw, maar krijgt tot op heden nul op rekest: “Ondertussen vergrijst het dorp”

Thesinge is al jaren bezig om woningbouw te realiseren in het dorp. Maar door verschillende oorzaken komt het maar niet van de grond. Hans Wind van Dorpsbelangen Thesinge ziet het dorp in de tussentijd vergrijzen.

Hoi Hans! In 2011 werd er al gesproken over het realiseren van een aantal seniorenwoningen hè?
“Het speelt al een hele tijd inderdaad. Er is indertijd met de toenmalige gemeente Ten Boer over gesproken, en ook de laatste jaren komt het onderwerp met enige regelmaat aan de oppervlakte. Als Dorpsbelangen hebben wij de vraag naar woningen ook benoemd in onze dorpsvisie. Zo nu en dan zie je dat er een initiatief vanuit het dorp komt, om onderzoek te doen op een bepaalde locatie, maar iedere keer loopt het dood.”

Ook recent is er nog een poging ondernomen …
“Klopt. Een boer tussen Thesinge en Garmerwolde had een groot areaal beschikbaar, waarbij er werd nagedacht om in plaats van akkerbouw andere inkomstenvormen aan te wenden. Het idee was om in een boerderijachtige-constructie appartementen te realiseren. Dit is uiteindelijk op niets uitgelopen.”

In Thesinge wonen ongeveer 550 mensen. Hoe staat het dorp er op dit moment voor?
“Ik moet even denken aan Koninginnedag, ongeveer twintig jaar geleden. Wij waren zelf net in het dorp komen wonen. Er werd een grote stormbaan opgebouwd om de kinderen een leuke dag te laten beleven. Die stormbaan hoeven we tegenwoordig niet meer op te bouwen. De kinderen van toen zijn nu twintigers. Doordat zij geen huis in eigen dorp kunnen vinden vertrekken ze naar omliggende dorpen als Bedum. Of ze verhuizen naar Stad. Is dat jammer? Ja. Want ze vertrekken doordat er in Thesinge geen huis is te vinden, terwijl ze an sich wel in Thesinge willen blijven wonen.”

Hoe groot is het probleem?
“Groot. Je wilt niet weten hoe vaak we als Dorpsbelangen benaderd worden of wij niet ergens een plek weten in het dorp waar een huis te koop staat. De woningmarkt in het dorp zit op slot. Jongeren trekken weg, de ouders van deze kinderen blijven in het dorp, en worden langzaam ouder. Daardoor vergrijst het dorp. En dat heeft zijn invloed op de dynamiek in het dorp. En begrijp me goed, ouderen heb je nodig. Maar je hebt ook jonge gezinnen nodig. Jonge gezinnen waar kinderen worden geboren, waardoor de basisschool in het dorp in stand kan blijven. Bij vergrijzing komen bepaalde voorzieningen onder druk te staan.”

Jullie oproep zou dus zijn om seniorenwoningen te realiseren?
“Dat is een optie, maar volgens mij moet je breder naar het thema kijken. Je moet kijken naar woningen in het algemeen. En daar horen ook komma’s bij. We weten allemaal dat een woning kopen voor starters financieel lastig is. Als er woningen gerealiseerd worden zouden de jongeren, of de inwoners uit het dorp, daar een voorrangspositie in moeten krijgen. Anders is de kans groot dat het probleem van doorstroming nog steeds niet wordt opgelost.”