TC Ten Boer: “Ons vaste energiecontract loopt volgend jaar af, en je denkt wel eens, wat dan?”

nieuws
Foto: Uschi Hering from FreeImages

De gemeente Groningen werkt met man en macht aan een plan om sportverenigingen met hoge energierekeningen te ondersteunen. Bij Tennisclub Ten Boer is men blij dat de gemeente oog heeft voor de sportverenigingen.

“Als je mij nu vraagt of wij een probleem hebben, dan zou ik zeggen dat het bij ons mee valt.” Aan het woord is secretaris Nienke Stalman van TC Ten Boer. “We hebben op dit moment een energiecontract met een vast tarief. Dat maakt dat het voor nu behapbaar is. Maar we weten dat het contract volgend jaar af gaat lopen. En wat gaat er dan gebeuren? Daar moet wel de kanttekening bij worden geplaatst dat we een kleine vereniging zijn. Ik vind dat belangrijk om te zeggen. Als je naar een grote voetbalvereniging kijkt, dan is hun situatie heel anders. Er zijn veel trainingen en wedstrijden, en dat betekent dat faciliteiten veel intensiever worden gebruikt. Er wordt bijvoorbeeld meer gedoucht. Dat heeft effect op je energierekening.”

“Minimaal douchen en de kantine doordeweeks niet open”
Stalman: “Bij ons wordt er getraind, wordt er een wedstrijd gespeeld, er wordt een drankje gedronken in de kantine en er wordt minimaal gedoucht. Want ondanks dat we een vast contract hebben zetten we wel vol in op energiebesparing. We vragen aan leden om het douchen te beperken. Ook wordt de kantine doordeweeks niet gebruikt zodat daar niet apart de kachel aan hoeft. En als organisatie doen we zelf ook een duit in het zakje. Zo is de veldverlichting al van led. Als er ergens een subsidie voor beschikbaar is, dan zijn we ook behoorlijk gehaaid om dat binnen te slepen. Zo hebben we onze led-verlichting ook aan kunnen schaffen. En op die manier hebben we ook stappen kunnen zetten in het isoleren van onze gebouwen.”

VV GEO: “De vlag wappert nog, maar is wel bijna halfstok”
De afgelopen periode hebben verschillende sportverenigingen laten weten het somber in te zien. Door torenhoge energiekosten wordt het moeilijker om het hoofd boven water te houden. Verenigingen overwegen, of hebben inmiddels besloten, om douchen niet meer toe te staan en om de thermostaat in de kantine flink lager te zetten. Arjan Leijssenaar is voorzitter van voetbalvereniging Garmerwolde en omstreken: “De vlag wappert hier nog, maar inmiddels is die wel bijna halfstok. Niet om melodramatisch te doen, maar de energiekosten raken ons flink. We hebben onze leden opgeroepen om lampen niet onnodig te laten branden, de temperatuur in de kantine is een graad naar beneden gebracht en we hebben gevraagd om zo kort mogelijk te douchen. Ondertussen hebben we een variabel energiecontract. We proberen zoveel mogelijk onze leden te ontzien. Maar de vraag is of dat dit volledig gaat lukken.”

TC Ten Boer: “Je komt het liefst niet aan de contributie”
Stalman: “De zorgen zijn bij ons nu niet groot, maar wat gaat er volgend jaar gebeuren als ons contract afloopt? Hoe ligt de wereld er dan bij? Als de inkoop van gas en elektra veel duurder wordt, en dat geldt bijvoorbeeld ook voor het eten en drinken in je kantine, dan kom je al snel op het punt om de contributie te verhogen. Dat is bij ons nu niet aan de orde. En dat willen we het liefste ook niet doen omdat we laagdrempelig willen zijn, mensen moeten hier lekker kunnen sporten. Maar ik begrijp dat dit vraagstuk leeft.”

“Aantal leden groeit”
Tennisclub Ten Boer vierde eerder dit jaar haar vijftigjarig jubileum. “Op dit moment staan we er goed voor. Ook financieel gezien. We hebben ongeveer 220 leden en zijn groeiende. Het gros van onze leden komt uit het dorp, maar we hebben bijvoorbeeld ook leden uit Lewenborg en Ruischerwaard. Dat zijn ontwikkelingen waar we heel blij mee zijn.”

Noodpakket
Wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Armoede liet afgelopen week weten te werken aan een noodpakket voor sportverenigingen die het moeilijk hebben. “We zijn op dit moment bezig met het vaststellen van het energiepakket. Er wordt ontzettend hard gewerkt door ambtenaren om invulling te geven aan het 3 miljoen eurofonds. De verwachting is dat begin december de plannen gereed zijn. Voor uw beeldvorming, het is erg veel werk. Er moet een heel pakket worden samengesteld, en daar wordt op dit moment met man en macht aan gewerkt. De intentie is om een goede regeling te maken, en om sportverenigingen te ondersteunen als zij hoge lasten ervaren.”