Straatkrant De Riepe bestaat 25 jaar: ‘Nog altijd veel vooroordelen over daklozen’

De bekende Groningse straatkrant De Riepe vierde woensdag haar 25-jarig bestaan. De krant wordt verkocht door dak- en thuislozen, die daar zelf ook een zakcentje aan over houden. Verkopers, redactieleden en bekenden van de krant kwamen bijeen om de toekomst van de krant te bespreken. 

Want die toekomst blijkt onzeker. De straatverkopers merken dat de krant steeds minder goed verkoopt. ‘Veel mensen hebben tegenwoordig geen contant geld meer op zak, en kopen daardoor minder snel een krant’, vertelt hoofdredacteur Dominique Krauts. Daarnaast ziet Krauts dat veel verkopers doorstromen naar een andere baan. ‘Een positieve ontwikkeling, maar daardoor moeten we wel kijken hoe De Riepe een plekje kan behouden in de maatschappij.’

Om de komende jaren veilig te stellen, slaat De Riepe een nieuwe weg in. Naast de traditionele artikelen, roept de straatkrant een vlog in het leven. Youri Verweij gaat de video’s maken en dat is niet zomaar. Verweij heeft er vrijwillig voor gekozen om als dakloze door het leven te gaan. Hij liet zijn huis achter en besloot volledig vanuit zijn auto te leven. Een ingrijpend besluit.

‘Ik was in het begin alleen maar bezig met waar ik kon slapen. Dat heb ik losgelaten en dat is een bevrijding.’ Toch realiseert Verweij zich dat zijn manier van leven niet te vergelijken is met dat van iemand die noodgedwongen dakloos is geworden. Hij merkt vooral dat er nog veel vooroordelen bestaan rondom dakloosheid.

‘Vaak denken mensen aan een dronken oude man met een biertje op een bank, maar er zijn heel veel andere vormen van dakloosheid die je niet ziet.’ Door zijn ervaringen in de video’s te delen, wil de vlogger in spé dat taboe doorbreken. Hij hoopt dat het zal bijdragen aan de toekomst van De Riepe.