Stichting Clockhuysplein: een laagdrempelige ontmoetingsplek voor senioren

nieuws
Foto: Vyolett from FreeImages

Een onafhankelijke ontmoetingsplek waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Met dat doel is Stichting Clockhuysplein opgezet. Samen met Zorg Innovatie Forum willen ze ervoor zorgen dat ouderen elkaar kunnen ontmoeten in het Clockhuys.

Op vrijdag 11 november organiseren ze tussen 12:00 uur en 16:00 uur een bijeenkomst om ideeën op te halen. Verder wordt op donderdag 15 december een meezingcafé gehouden door Bij VRIJDAG. Bestuurslid Frida Pathuis vertelt in Haren Doet over dit nieuwe initiatief.

Geriater Jos Verkuyl kwam op het idee om een gezamenlijke ontmoetingsplaats te maken. Binnen zijn werk constateerde hij dat er veel eenzaamheid is onder ouderen. Het huidige aanbod van huiskamers sluit vaak niet aan bij de behoefte van ouderen. Daarom startte hij het initiatief voor een onafhankelijk ontmoetingscentrum waar mensen heen kunnen om gelijkgestemden te ontmoeten. Mensen van 55 jaar en ouder zijn welkom.  ”We staan niet voor de deur met paspoortcontrole om te controleren of je wel oud genoeg bent,’ grapt Pathuis. Het doel van het ontmoetingscentrum is dat mensen elkaar ontmoeten en zo weer sterker worden.

Pathuis benoemt dat het ontmoetingscentrum niet is opgericht om ouderen weg te plukken uit buurthuiskamers van zorginstellingen. Het is echt een zelfstandig initiatief. Wel vinden ze het belangrijk om contact te hebben met huisartsen en zorginstellingen.  ”De wijkverpleging kan dit initiatief onder de aandacht brengen”. Om mensen te ontmoeten hoeven ouderen niet meteen naar bijvoorbeeld een Alzheimercafé. Je kan elkaar ook ontmoeten op een laagdrempelige manier door samen te wandelen of koffie te drinken.

Mensen die meer willen weten kunnen mailen naar: Clockhuysplein@gmail.com. Mocht je vrijdag niet kunnen komen? Dan kan je ook je ideeën mailen naar dit e-mailadres.

Beluister hieronder het interview: