Twijfel over voldoende sociale huur in nieuwbouwproject aan Van Swietenlaan

nieuws
Holt Groningen - Impressie via MWPO

Op de voormalige Alo-locatie, op de hoek van de Van Swietenlaan en de Laan Corpus den Hoorn, moet in de loop van volgend jaar de bouw van ‘Holt’ gaan beginnen. Dit nieuwbouwproject moet 320 nieuwe huizen opleveren, waarvan twintig procent sociale huurwoningen. De Stadspartij 100% Voor Groningen betwijfelt of dit aandeel wel genoeg is.

Begin september werd het bestemmingsplan voor de nieuwbouwlocatie vrijgegeven voor inspraak. In het bestemmingsplan staat dat twintig procent van de woningen in de sociale huursector moet vallen. De rest van de woningen worden huur- of koophuizen in het midden- en hoge segment. Maar minister Hugo de Jonge maakte in mei bekend dat het aandeel van twintig procent sociale huurwoningen niet genoeg is.

Volgens raadslid Mariska Sloot van de Stadspartij is het frappant dat de gemeente, na dezelfde geplande percentages sociale huur in Stadshavens en de Suikerzijde, opnieuw kiest voor een relatief laag percentage sociale huurwoningen. Dat terwijl in de gemeente juist enorm veel vraag is naar sociale huurwoningen. “Waarom geeft de Gemeente Groningen niet het goede voorbeeld en zorgt ervoor dat alle door haar te ontwikkelen projecten minimaal 30% sociale woningen oplevert?”, vraagt Sloot donderdag aan het college.

Ook betwijfelt Sloot of er wel genoeg parkeerplaatsen zijn gepland bij de nieuwbouwlocaties. In totaal staan er slechts 65 parkeerplaatsen op de rol, waardoor slechts één op de vijf woningen een parkeerplek zou hebben. De Stadspartij verwacht dat de plannen dan ook gaan zorgen voor extra parkeerdruk in de omgeving. “De parkeernorm is significant lager dan de ASVV-norm en is in onze ogen niet realistisch dan wel redelijk”, schrijft Sloot. “We vragen ons dan ook af hoe de gemeente gaat voorkomen dat er opnieuw een rechtszaak wordt gestart, zoals dat ook bij andere projecten is gebeurd.”