Sloop oude Julianabrug zorgt voor trillingen die op 300 meter afstand voelbaar zijn

nieuws
Archieffoto. Foto: Rieks Oijnhausen

De sloop van de oude Julianabrug veroorzaakt trillingen. Volgens Aanpak Ring Zuid leveren de trillingen waarschijnlijk geen schade op.

Aanpak Ring Zuid is al ver gevorderd met de sloop van de brug die in de jaren zestig werd gebouwd. “In december beginnen we met de sloop van het lage gedeelte van de brug, de basculekelder”, meldt Aanpak Ring Zuid. “Deze kelder is te vinden aan de westzijde van de brug, en hierin was het contragewicht van de beweegbare brug weggewerkt. Bij het slopen van deze betonnen basis maken we gebruik van machines die aan het beton knabbelen. Door te hakken, te steken en te trillen, breken we het beton stukje voor stukje af.”

“Sommige omwonenden ervaren hier nu al trillingen van. We verwachten dat bij het afbreken van de basculekelder de trillingen gaan toenemen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de kopjes in de kast gaan rinkelen. De trillingen zijn niet erg hevig, maar door de relatief slappe ondergrond bij het Julianaplein dragen ze wel erg ver. Ze kunnen tot in een straal van 300 meter te voelen zijn. Naar verwachting veroorzaken de trillingen geen schade aan de huizen. We berekenen van tevoren hoeveel trillingen we veroorzaken en we meten dit regelmatig. De trillingen blijven ruim onder de norm. Wie wel denkt schade te hebben, kan dit bij ons melden. Wij schakelen dan een onafhankelijke expert in.”

De werkzaamheden bij de oude brug zijn te volgen via deze webcam: