RUG benoemt ABN AMRO’s Sandra Phlippen tot bijzonder hoogleraar Duurzaam Bankieren

nieuws
Foto via Rijksuniversiteit Groningen

Per 1 januari is Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij de ABN-AMRO en oud-economiechef bij het AD, bijzonder hoogleraar Duurzaam Bankieren aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat maakte de universiteit dinsdagmiddag bekend.

De nieuwe leerstoel van Phlippen moet de onafhankelijke wetenschappelijke kennis en het onderwijs over duurzaam bankieren gaan bevorderen, aldus de RUG. De universiteit, die de leerstoel samen met de Nederlandse Vereniging van Banken betaalt, wil dat Phlippen onderzoek gaat doen naar de impact van klimaatscenario’s op de financiële sector en de economie als geheel. Ook is de aanstelling bedoeld om de mogelijkheden voor bedrijven en huishoudens om hun (CO2-) uitstoot te verminderen te onderzoeken.

Phlippen laat weten vereerd te zijn met haar aanstelling: “Mijn doel is om met wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan het inzicht over de impact van het klimaat (beleid) op de bancaire sector. Ik hoop ook te ontdekken welke empirisch onderbouwde interventies door banken het meest effectief zijn om klanten te helpen hun uitstoot te verminderen.”

“Phlippen heeft zich in de afgelopen jaren steeds meer beziggehouden met de economische en financiële gevolgen van klimaatverandering en heeft zich in het publieke debat ontwikkeld tot een opinieleider op dit vlak”, aldus Peter Verhoef, decaan van de FEB. “Met haar onderzoeksfocus, in combinatie met haar positie binnen de bancaire sector, is zij een aanwinst voor onze faculteit die traditioneel een sterke link met het bankwezen heeft.”