Regionale energiecoöperaties geven tips om door de winter te komen

nieuws
Foto: Alexandra Koch via Pixabay

Nu het kouder wordt krijgen steeds meer mensen te maken met een hogere gasrekening. Om Nederlanders tips te geven het verbruik zo laag mogelijk te houden werden zaterdag informatiemarkten gehouden op zestig locaties in het land. Eén van die locaties was Haren.

Onder leiding van energiecoöperatie Duurzaam Haren kwamen meerdere van deze kleine coöperaties naar Haren, waar zij onder meer tips en ondersteuning boden. Na een landelijk startmoment via een videoverbinding konden de energie-experts aan de slag in ’t Clockhuys.

Haren Doet op OOG Radio belde zaterdag voor het begin van het evenement met Michiel Verbeek van Duurzaam Haren. Hij hoopte een beweging op gang te brengen met de tips. “Wat we met z’n allen proberen voor elkaar te krijgen is dat mensen zich laten informeren over energiebesparing en vervolgens hun kennissen, familie, buren en collega’s ook weer informeren, zodat die beweging groter wordt en al die tips bij heel veel mensen, die het misschien heel hard nodig hebben, terechtkomen”, zei hij.

Nu is het misschien niet voor iedereen even makkelijk om maatregelen te nemen. Juist die groep mensen was ook van harte welkom op de bijeenkomst, zei Verbeek. “We gaan kijken hoe we dat goed kunnen organiseren voor die mensen. Laat hen ook allemaal komen, dan gaan we daar oplossingen voor vinden.” Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid om via een energiecoach van de gemeente hulp in te schakelen.

De campagne ‘Samen de winter door’ wordt ook online gevoerd, onder meer via een landelijke website.

Luister het radio-gesprek van Haren Doet met Michiel Verbeek terug: