Recreatief gebruik van lachgas per 1 januari verboden

nieuws
Foto: 112groningen.nl

Het bezitten en verkopen van lachgas is per 1 januari verboden. Dat heeft het kabinet maandagavond bekendgemaakt. In Groningen zijn de afgelopen jaren meerdere mensen gewond geraakt bij verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt zich al langer zorgen over de enorme gezondheidsrisico’s die met het gebruik van lachgas gepaard gaan. Bij de Raad van State waren eerder dit jaar twijfels over het verbod. Zo zou er onduidelijkheid zijn of het onderscheid tussen recreatief gebruik en medisch gebruik wel goed is vastgelegd. De Raad van State opporde om dit in een regeling bij de wet wat meer af te tekenen. Dit kost echter tijd, en het kabinet heeft nu vanwege de risico’s besloten dat er een verbod moet komen.

Het gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan, en ook mag het in voedingsmiddelen worden gebruikt. Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) van Justitie: “Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen.”