Raadsfracties vragen gemeente op te treden tegen lichtvervuiling bij Westpoort en Garmerwolde

nieuws
Foto: ingezonden

Kan de gemeente iets doen om lichtvervuiling door bedrijven in Groningeneen halt toe te roepen? Die vraag leggen de raadsfracties van PvdA, SP. D66, PvdD, CDA en GroenLinks woensdagavond voor aan het gemeentebestuur.

Klachten uit De Poffert en Garmerwolde

De vragen volgen op klachten uit De Poffert en Garmerwolde. Aan de westkant van de Stad klagen omwonenden van het nieuwe distributiecentrum van Aldi over de ‘ongewenste lichtshow’ die ze in hun woon- en slaapkamer hebben, door de grote lichtbakens die ’s nachts continue aanstaan op het net geopende terrein.

Volgens de raadsfracties speelt eenzelfde probleem in Garmerwolde. Daar klagen omwonenden over de buitenreclame van een groot bedrijf in magazijnstellingen.

‘Zoveel mogelijk beperken’

“Lichtvervuiling en de daarmee gepaarde lichthinder is slecht voor mens, dier en natuur”, schrijven de fracties dinsdagmiddag. “Mede daarom bestaat er voor dergelijke bedrijventerreinen een zorgplicht richting de omgeving. Vanuit zowel een duurzaamheidsoogpunt evenals het voorkomen van overlast voor omwonenden is het belangrijk om deze lichtvervuiling zoveel mogelijk te beperken.”

De partijen willen daarom dat de gemeente onderzoekt wat het kan doen tegen de lichtvervuiling door deze bedrijven. Ook vragen de fracties aan het college hulp te bieden aan bewoners, die zich tegen de lichtvervuiling willen verweren. Voor de toekomst pleiten de fracties ervoor ‘nieuwe bindende voorwaarden’ in bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen. Voor bestaande bedrijventerreinen zien de partijen graag ‘aanvullende voorwaarden’.