PVV: “Dat iedereen zomaar een boa-uniform kan aanschaffen is schokkend”

nieuws
Journalist Darshan Boerema speekt in boa-uniform een aantal tieners aan op de Vismarkt. Foto: still uit video

De fractie van de PVV in de Groningse gemeenteraad noemt het schokkend dat mensen makkelijk aan een boa-uniform kunnen komen. De fractie reageert daarmee op een video waarin een journalist laat zien dat het erg makkelijk is om aan het uniform te komen.

Journalist Darshan Boerema maakte enkele weken geleden een video waarbij hij aantoonde dat het heel makkelijk is om aan een PostNL-uniform te komen. Dit keer liet hij zien dat je zonder diploma’s of certificaten een modeluniform van de boa’s via internet kunt aanschaffen. Ook het het aanschaffen van badges voor op de mouwen en schouders was kinderspel. De video is onder andere in Groningen opgenomen, waarbij Boerema in boa-uniform door Stad loopt en verschillende mensen aanspreekt.

Dennis Ram (PVV): “Controles zijn zo lek als een mandje”
Fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV: “Het onderzoek van deze journalist toont aan de controles zo lek zijn als een mandje. Ik vind het schokkend dat iedereen zomaar een boa-uniform kan aanschaffen. Kwaadwillende kunnen hier misbruik van maken. Met een klein beetje bluf, en een aannemelijk verhaal, kom je kennelijk een heel eind. Dat is zorgwekkend.”

“Er is geen enkel toezicht”
Ram probeert de oorzaak ook te verklaren: “Wat je ziet is dat er bij de overheid veel zaken zijn uitbesteed. Er wordt dan op basis van vertrouwen met elkaar samengewerkt. Het komt er op neer dat er geen enkel toezicht en handhaving is. De controle ontbreekt in zijn geheel. Deze journalist heeft zich nu gericht op dit specifieke onderdeel, maar ik ben bang dat dit op veel meer gebieden speelt.”

“Het moet duidelijk zijn wie wat wanneer kan aanvragen”
Volgens de fractievoorzitter is de oplossing niet zo moeilijk: “Als het gaat om veiligheidsissues, of als er mogelijke veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan, dan moet de overheid volledige regie behouden. Dat is ook onze oproep. Het moet duidelijk zijn wie wat wanneer kan aanvragen. Het behoort een verplicht onderdeel te zijn bij elk dossier, voorstel en beleidsterrein dat men nagaat of er veiligheidsissues en -risico’s spelen om vervolgens een goede toezicht en handhaving te organiseren. We hebben hier ook voor gepleit bij onze motie over ondermijning en drugscriminaliteit dat er bij elk voorstel de vraag gesteld moet worden, speelt hier een toezicht en handhavingsvraagstuk.”

Vragen van de VVD
De fractie van de VVD heeft naar aanleiding van de video vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Deze vragen worden woensdag behandeld.