PvdA wil rigoureuze opknapbeurt voor kleine steegjes en ‘krottenkaart’ van Stad

De stad Groningen moet, dankzij een groot opknapprogramma van kleine steegjes in de binnenstad, meer ‘verborgen pareltjes’ krijgen. Daarvoor wil PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff komende woensdag pleiten richting college en gemeenteraad.

Waar kleine steegjes als Via Vechia en de recentelijk opgeknapte Papengang er nu prachtig bij staan, is menig steegje in de stad volgens Bushoff behoorlijk verloederd. Afval, oude fietsen en graffiti werken volgens de PvdA-fractievoorzitter vandalisme en andere ongewenste praktijken in de hand: “Bovendien zijn de historische steegjes in Groningen ook gewoon te mooi om te laten verloederen en bekladden.”

De Partij ziet de recent verfraaide Papengang als voorbeeld en wil bij de opknapbeurt van andere steegjes opnieuw samenwerken met kunstenaars.

Daarnaast zal de Partij van de Arbeid woensdag pleiten voor het opzetten van een zogenaamde ‘krottenkaart’ voor de stad. Die kaart moet in beeld brengen welke panden in Groningen toe zijn aan een opknapbeurt. Omdat uit onderzoek blijkt dat veiligheid gelinkt kan worden aan criminaliteit en vastgoed, is het in kaart brengen welke panden in Stad vervallen of onbewoond zijn of een dubieuze invulling hebben, een logische stap. “Van bepaalde panden in Groningen bijvoorbeeld aan de Nieuweweg en Steentilstraat kun je je afvragen wat er gebeurt”, stelt Bushoff. “Vervallen panden en ongure steegjes hebben een aanzuigende werking op criminaliteit en vandalisme.”