Opnieuw bijzondere vondsten op de Grote Markt: ‘Dit is gewoon prachtig!’

Omdat het hart van de binnenstad, de Grote Markt, wordt vernieuwd, vinden archeologen steeds vaker schatten die al eeuwen diep onder de grond verborgen zijn. Archeoloog Aldwin Wals is zeer enthousiast over de vondsten van vandaag. 

‘We hebben een zegelstempel en een pelgrimsinsigne gevonden ‘, vertelt archeoloog Aldwin Wals. De vondsten komen waarschijnlijk uit de 13e eeuw. De zegelstempel werd vroeger gebruikt als handtekening onder documenten. ‘De pelgrimsinsigne is een heel dun plaatje met een afbeelding er op van een heilige plaats waar mensen vroeger geweest zijn.’

Verhaal van Groningen

Stadsarcheoloog Gert Kortekaas is ook regelmatig op de bouwplaats te vinden. Zijn ‘archeologenhart’ gaat dan ook sneller kloppen bij het vinden van al deze vondsten. ‘Het is altijd leuk om tastbare dingen te vinden en zeker zo’n zegelstempel. Wie weet kunnen we dat wel aan een Groninger verbinden, dat zou heel spannend zijn’.  Met de archeologische vondsten hoopt Kortekaas dan ook te kunnen bijdragen aan het verhaal van Groningen. ‘Een stukje verhaal van Groningen proberen we hier te completeren, om het volledig te maken. In dit geval een stukje verhaal van de Grote Markt.’

Hoe nu verder

De archeologische vondsten worden voorzichtig naar een externe locatie gebracht. ‘Ze worden eerst schoongemaakt en geconserveerd. Dan wordt er gekeken naar wat het precies is en waar het van weg komt en dan gaat het in het depot’, vertelt Wals. Hij hoopt dat de vondsten uiteindelijk worden tentoongesteld.