NS blijft sprinterritten tussen Stad en Zwolle uitvoeren

nieuws
Foto Andor Heij: Station Zwolle,. sprinters naar Groningen en Emmen

Voorlopig rijden er geen sprintertreinen van andere treinvervoerders tussen Groningen en Zwolle. Dat liet staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur maandagavond weten, tijdens een commissiedebat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport.

De spoorlijn blijft tot 2035 onderdeel van het zogenaamde hoofdrailnet, waar alleen de NS tijdens ‘normale’ uren passagierstreindiensten mag uitvoeren. In het regeerakkoord werd wel gesproken over meer zogenaamde ‘decentralisatie’ van het spoorwegennet, maar volgens Heijnen is dat tussen de Stad en Zwolle nu nog niet mogelijk.

Er is te weinig geld en er zijn geen afspraken gemaakt met de provincies. Er was wel geld beschikbaar voor de ‘decentralisatie’, maar volgens Heijnen is er meer geld nodig om dit voor elkaar te krijgen. De gesprekken gaan volgens Heijnen wel door.