Nik Lemmink en Silke Jonkman winnen druk bezochte Plantsoenloop

sport
Silke Jonkman. bij zege Plantsoenloop 2022 Foto: Rieks Oijnhausen

Nik Lemmink en Silke Jonkman hebben zaterdag in het Noorderplantsoen de 64e editie van de Plantsoenloop gewonnen. Het nieuwe parcours zorgde veelal voor snellere tijden dan vorig jaar.

De 24-jarige Lemmink, lid van Team 4 Mijl, legde de heuvelachtige loop over 8 kilometer af in 23 minuten en 58 seconden. Dat was ruim een minuut sneller dan de tijd van de winnaar van vorig jaar, Tom Hendrikse. Zijn teamgenote Silke Jonkman deed 26 minuten en 32 seconden over de loop. Dat was zelfs ruim anderhalve minuut sneller dan haar winnende tijd van vorig jaar. Jonkman won vorige maand ook al de 4 Mijl.

Ook de wedstrijd voor mannen over 4 kilometer werd gewonnen door een lid van het Groningse Team 4 Mijl. Nick Marsman won in 11 minuten en 59 seconden, exact dezelfde tijd als vorig jaar, toen hij eveneens won. Bij de vrouwen was Bernice Meijer, oorspronkelijk uit Veendam, de snelste, in 13 minuut 51.

Het was een gigantische drukte in het veelal zonnige Noorderplantsoen. De Plantsoenloop trok meer dan 3600 deelnemers, van vierjarigen tot nationale toppers, en een veelvoud daarvan aan supporters. Vorig jaar waren het er bijna drieduizend. De start- en eindstreep was verplaatst naar de Kruissingel, vóór de muziekkoepel. Ook het parcours was vernieuwd, zodat de lopers elkaar makkelijker konden passeren. Dat verklaart deels de snellere tijden.

Kinderburgemeester Fatoumata reikte halverwege het loopfestijn een cheque van 1480 euro uit aan de Stichting Beatrix Kinderziekenhuis. Dat is al enkele jaren het goede doel waar de deelnemers een bijdrage aan leveren.