“Na 12 jaar moest ik stoppen, maar ik was niet ‘uitgepolitiekt’, nu ga ik verder in de provincie”

De PvdA presenteerde afgelopen weekend de concept kandidatenlijst voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. Met daarop een opvallende naam: die van Jan Pieter Loopstra.

Hoi Jan Pieter! Je gaat de provincie in …
“Ik ben hier heel erg blij mee. In de gemeente Groningen ben ik twaalf jaar raadslid geweest. Ik heb dat altijd met veel plezier gedaan. Ik genoot van mijn werk. Maar in de aanloop naar de recente gemeenteraadsverkiezingen liet de partij weten dat het mooi was geweest. Dat er voor mij geen vervolg kwam. Daar heb ik begrip voor, en er is absoluut geen rancune. Maar ik had het gevoel dat ik helemaal nog niet ‘uitgepolitiekt’ was. Maar ja, niemand is groter dan de partij, dus ik heb me daar bij neergelegd.”

En toen kwam de provincie op je pad …
“Niet direct. Maar omdat ik politiek zo leuk vind ben ik daar op een gegeven moment over na gaan denken. Ik ben me in de provinciale politiek gaan verdiepen. Omdat ik denk dat er vele uitdagingen liggen waar ik mijn steentje aan bij kan dragen heb ik gesolliciteerd voor de functie. Ik denk dat ik hele mooie dingen kan bereiken.”

En dit weekend kreeg je te horen dat je op plaats vijf staat …
“Klopt. Dit weekend nam de commissie een beslissing waarop ik kort daarna het mooie nieuws kreeg te horen. De lijst is nog niet definitief. Binnenkort vindt er een algemene ledenvergadering plaats waarbij de lijst definitief wordt vastgesteld. Dus het is nog even afwachten, maar ik heb goede hoop.”

Stel dat de partij akkoord gaat. De PvdA heeft op dit moment vijf zetels in de Provinciale Staten. De kans is groot dat je dan je carrière voort gaat zetten aan het Martinikerkhof …
“De partij zit in de peilingen in de lift. In Groningen doet de PvdA het van oudsher goed. Tjeerd van Dekken is onze lijsttrekker. Hij heeft de ambitie om opnieuw gedeputeerde te worden. Mocht dat lukken dan schuift de lijst op, en kom ik op de vierde plaats te staan. Dus ik ben positief gestemd dat het gaat lukken.”

Waar zou jij je als Statenlid voor in willen zetten. Welke thema’s vind je persoonlijk erg interessant?
“Ik moet gelijk denken aan werk. Dat we er voor gaan zorgen dat mensen weer aan het werk komen. En dat we ook kijken naar de eisen die we stellen voor wie wil en kán werken. Maar ik moet ook denken aan de leefbaarheid. De provincie bestaat uit prachtige dorpjes waar de leefbaarheid wel onder druk staat. Steeds meer voorzieningen, zoals het openbaar vervoer, worden ingekrimpt of verdwijnen, waardoor mensen aangewezen zijn op de auto. Terwijl er ook veel mensen zijn die geen auto hebben. En ik moet denken aan de democratische vernieuwing. Door herindelingen zijn er grote gemeenten ontstaan, op Pekela na, waardoor de politiek op afstand is gekomen. We moeten er voor zorgen dat de interesse in de politiek groter wordt. Dat mensen betrokken worden. Dat we de politiek weer naar de mensen toe gaan brengen. Afhankelijk van de portefeuille verdeling zijn dit onderwerpen waar ik mij graag voor in wil zetten.”

Nog een paar maanden tot de verkiezingen. Werk aan de winkel dus?
“Absoluut. Maar dat vind ik niet erg. In plaats van naar de Schildersbuurt en Lewenborg zal ik nu ook Zoutkamp en Stadskanaal gaan bezoeken. Maar dat lijkt me een hele mooie uitdaging.”

De Provinciale Statenverkiezingen vinden plaats op woensdag 15 maart 2023.

Deel dit artikel: