Muzikant bestolen van dure instrumenten en gear: “Dit slaat me ontzettend lam”

Muzikant en muziekleraar Laurens Hof uit Stad zit met de handen in het haar. Eerder deze week bezochten inbrekers zijn oefen- en lesruimte.

Hoi Laurens! Wat is er gebeurd?
“Ik huur een ruimte in een gebouw in één van de westelijke stadswijken. Gisterochtend kwam ik om 10.00 uur in mijn ruimte, en ik dacht, hè, wat gek, ik had toch de kast waar de instrumenten in staan op slot gedaan? Maar ach, ik vergeet wel eens vaker wat. Dus ja. Toen keek ik naar mijn werkplek, en ik zag dat mijn speakers er niet stonden. Omdat ik de ruimte gebruik samen met een aantal collega’s, dacht ik dat zij wat geleend hadden, of het in een hoekje hadden geplaatst. Maar toen zag ik het kapotte raam. Toen wist ik hoe laat het was.”

Wat ben je zoal kwijt?
“Met veel geweld is een groot deel van mijn inboedel gestolen. Ik had alles keurig afgesloten, dus er is veel kracht gebruikt om een kast bijvoorbeeld te openen. Behalve speakers gaat het om gitaren, en ook om pedalen, een microfoon en ander toebehoren. Het gaat om dure en ook om vrij zware spullen die ontvreemd zijn.”

Heb je enig idee wanneer de diefstal plaats heeft gevonden?
“Ik heb maandagavond tot 22.00 uur hier gewerkt. Toen was er nog niets aan de hand. Dus waarschijnlijk tussen maandagavond en dinsdagochtend 10.00 uur. Mensen die hier in dit pand wonen hebben ’s nachts rond 01.00 uur geluid gehoord. Men heeft wel gekeken, maar men zag niks. Er is toen dus niet alarm geslagen.”

Een aantal weken geleden spraken we met een muzikante. Ook haar spullen, die opgeslagen lagen in een auto, waren gestolen. Denk je dat er een bende actief is die het gemunt heeft op muziekspullen?
“Zo had ik er nog niet over gedacht. Maar bij mij wisten ze precies wat ze moesten hebben. Ze hebben dat er uitgepakt wat waarde heeft. En dat leidt gelijk tot heel veel vragen. Ik vertelde al over mensen waar ik mee samenwerk. Er is geen haar op mijn hoofd die denkt dat zij niet te vertrouwen zijn. Daar komt bij dat er in dezelfde nacht ook ingebroken is in een andere studioruimte in dit pand, waar ook spullen gestolen zijn. Je kunt spreken van toeval, maar ik denk dat men heel goed wist waar men naar op zoek was. Ik kan niet uitsluiten dat er sprake is geweest van voorkennis.”

Hoe gaat het met je?
“Het zijn maar spullen. Maar de waarde van de spullen is wel heel groot. Het gaat om instrumenten die al tien jaar met mij overal naar toe gaan. Ze passen mij als een jas. Daar komt bij dat mijn werkplek nu verziekt is. Er hebben hier mensen rondgesnuffeld. Ik geef hier al 2,5 jaar les, en ik maak hier muziek. Maar ik voel me hier nu niet veilig meer. Ik kan het niet verkopen aan mijn leerlingen dat dit hier gebeurd is, ook omdat je een veilige plek wilt bieden. Dus ik ga op zoek naar een andere plek.”

Er zijn veel spullen gestolen. Je vestigt nu je hoop op mensen die iets gezien hebben, of aan wie de spullen te koop zijn aangeboden hè?
“Klopt. Ergens hoop je op berouw. Dat er gezegd wordt, dat is stom geweest, we brengen het terug. Dat zou fantastisch zijn. Maar omdat die kans klein is, richt ik de aandacht inderdaad op de omgeving. Heb je iets gezien? Heb je een locatie gezien waar ineens allemaal muziekspullen liggen, of zijn jou als handelaar muziekspullen aangeboden? Neem dan alsjeblieft contact met mij op. Dat kan via mijn website.”

Een overzicht van de spullen, en foto’s, vind je in onderstaand bericht: