Mail met foto van gestolen ‘Groningse’ Van Gogh leidt nog niet tot resultaat

nieuws
Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar - Van Gogh - Foto: Groninger Museum

Een versleutelde mail met een foto van een in maart 2020 gestolen schilderij van Van Gogh heeft nog niet tot resultaat geleidt. Dat melden bronnen aan De Telegraaf.

Het gaat om het schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin Te Nuenen in het voorjaar’. Het schilderij is in eigendom van het Groninger Museum en was uitgeleend aan museum Singer in Laren. In de vroege ochtend van 30 maart 2020 werd het schilderij gestolen. Een inbreker sloeg met een grote moker meerdere glazen deuren kapot en was binnen een minuut vertrokken met het schilderij onder de arm. In het voorjaar van 2021 pakte de politie, na een dna-match, een 58-jarige man op. De beroepscrimineel werd vorig jaar herfst veroordeeld tot een celstraf van acht jaar vanwege de diefstal van de Van Gogh en de roof van een schilderij van Frans Hals. Dit werk werd in de zomer van 2020 gestolen uit een museum in Leerdam. Ook dit werk is nog spoorloos.

Bij het museum in Laren kwam afgelopen voorjaar een mail binnen met een foto. Op deze foto is het werk van Van Gogh te zien, dat op een houten plank in een kamer ligt. De afzender vraagt in de mail om contact op te nemen over het werk. Het museum heeft de informatie doorgestuurd aan de verzekeringsmaatschappij die op haar beurt de politie heeft ingeseind. Volgens de politie is het door versleuteling te ingewikkeld om te achterhalen wie de mail stuurde. Het Groninger Museum hoopt nog steeds dat het werk terug gaat keren. Het bewuste schilderij heeft een waarde van ongeveer anderhalf miljoen euro.