Leerlingen Praedinius Gymnasium winnen scholenchallenge met game over klimaatverandering

nieuws
Foto: Ronnie Zeemering voor NPG

Leerlingen van het Praedinius Gymnasium in Groningen hebben vrijdagochtend de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’ van het Nationaal Programma Groningen gewonnen. Ze kregen de prijs voor de game die ze bedachten, waardoor mensen bewust moeten worden van klimaatverandering.

Samen met 45 andere leerlingen en studenten van verschillende scholen uit de provincie presenteerde de groep van het Praedinius hun winnende idee in het provinciehuis: een computerspel over klimaatverandering. In de game die de leerlingen voor ogen hebben, springen de karakters in het spel tussen nu en het jaar 2050. De game moet spelers laten zien hoe beslissingen die nu worden genomen effect hebben op de toekomst.

“Het speelt in op bewustwording”, schrijft de jury over het idee van de leerlingen. “Ook is er goed nadacht over het verhaal, is het idee goed uitvoerbaar én geschikt voor meerdere doelgroepen.”

Met een bijdrage van tienduizend euro van het Nationaal Programma Groningen krijgen de Praedinius-leerlingen de mogelijkheid om de game te bouwen, vertelt NPG-directeur Siem Jansen: “Wij gaan het winnende team helpen om de game verder te brengen.”

Tijdens de afsluitende dag van de challenge, die in september begon met een hackathon, vielen meer Groningse scholen in de prijzen. Zo wonnen studenten van het Alfa-college de prijs voor het meest vernieuwende idee: een batterij op luchtdruk die werkt op restenergie van zonnepanelen. De beste pitch van de vrijdagmiddag werd volgens de jury gegeven door een groep leerlingen van het Ubbo Emmius.