Koninklijke onderscheiding voor Marian Joëls (UMCG)

nieuws
Marian Joëls met haar prijs - Foto via ALBA Netwerk

Marian Joëls is bij haar afscheid als lid van de Raad van Bestuur van het UMCG benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Koen Schuiling reikte haar deze vrijdag de koninklijke versierselen uit.

Prof. Marian Joëls kreeg bovendien de exclusieve Thomassen a Thuessink-penning vanwege haar grote verdiensten voor het UMCG. Dit alles vanwege haar verdiensten als neurowetenschapper, die ook in diverse bestuurlijke rollen enorme betekenis heeft gehad voor de positie van onderwijs en wetenschap in het algemeen, en in het UMCG in het bijzonder. Zij kreeg eerder diverse internationale onderscheidingen en prijzen voor haar werk als onderzoeker.

Mevrouw Joëls is een vooraanstaand neurowetenschapper met nationaal – en internationaal aanzien. Zij behoort wereldwijd tot de meest geciteerde auteurs in haar vakgebied. Zij richtte zich vooral op de effecten van stress op het brein, gezondheid en ziekte. Stress heeft niet alleen invloed op onze kwetsbaarheid voor psychiatrische aandoeningen, maar ook op onze gevoeligheid voor uiteenlopende ziektebeelden als hart- en vaatziekten en diabetes.

Marian Joëls vervulde bovendien voor de NWO en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2012 werd ze benoemd tot voorzitter van de Federation of European Neuroscience Societies. Dit is de belangrijkste Europese organisatie op het gebied van neurowetenschap, waar meer dan 20.000 onderzoekers bij zijn aangesloten. In Groningen stond zij aan de wieg van de Aletta Jacobs School of Public Health. Dit is een interdisciplinair netwerk, waarin onderwijs en onderzoek op het thema publieke gezondheidszorg zijn samengebracht.

In al haar bestuurlijke functies zette ze zich succesvol in voor de positie van vrouwen in de wetenschap, en begeleidde zij veel jonge vrouwelijke onderzoekers. Vorig jaar verscheen een boek van haar hand: ‘Baanbreeksters: 12 vrouwen op weg naar de top’. Hierin portretteerde zij twaalf vrouwen die in uiteenlopende sectoren ‘de eerste’ dan wel ‘wegbereider’ zijn geweest.