Kim Feenstra en UMCG exposeren portretten van patiënten hartcentrum op de Nieuwe Markt

nieuws
Foto via UMCG

Vanaf woensdag zijn op de Nieuwe Markt vijftig indringende portretten te zien van kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking. De patiënten werden, samen met 25 medewerkers van het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen, vastgelegd door fotografe (en actrice en fotomodel) Kim Feenstra.

Met de tentoonstelling, die de titel ‘Streepje voor’ draagt, staat het ziekenhuis stil bij het 75-jarig bestaan van het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen (CCH). Waar vroeger de meeste kinderen met een hartafwijking jong overleden, is de overlevingskans inmiddels sterk verbeterd: veel kinderen worden nu volwassen. Maar dit volwassen worden is niet altijd even makkelijk. Door de operatie zijn de meeste kinderen getekend voor het leven, met een groot litteken op hun borst.

Belangrijk doel van de expositie is volgens het UMCG om de patiënten een inspiratiebron te laten zijn voor jongeren die kampen met onzekerheden over hun lichaam en litteken. Maar de tentoonstelling moet ook laten zien wat het belang van het centrum is voor de patiënten met een aangeboren hartafwijking in Noord- en Oost-Nederland. Het kinderhartcentrum van het UMCG is afgelopen jaar veel in het nieuws geweest, omdat het Kabinet voornemens is om deze zorg te concentreren in twee centra en daarmee weg te halen uit Groningen. In december wordt duidelijk of minister Kuipers bij dit standpunt blijft.

De tentoonstelling is tot en met zondag 20 november te zien op de Nieuwe Markt. Naast het ziekenhuis hebben ook de gemeente Groningen, de provincie, de Fotofabriek en stichting FB Oranjewoud meegeholpen om de expositie mogelijk te maken.