Hunze en Aa’s moet in eigen buidel tasten om belastingstijging laag te houden

nieuws
Foto via Google Maps - Streetview

Ondanks aanzienlijk hogere kosten houdt waterschap Hunze en Aa’s de stijging van de belastingtarieven komend jaar relatief beperkt. Daarvoor moet het waterschap wel aanzienlijk in eigen buidel tasten.

Het waterschap zet volgend jaar drie miljoen euro aan eigen reserves in om de belastingtarieven voor bewoners te beperken. Ongeveer een derde van de inwoners van onze gemeente betaalt haar waterschapsbelasting aan Hunze en Aa’s. Het waterschap verwacht volgend jaar aan meer inwoners kwijtschelding te moeten verlenen, omdat zij de belasting niet kunnen betalen. In totaal zet het waterschap daarvoor twee ton opzij.

De rest van het geld uit de reserves gaat naar de sterk gestegen energiekosten voor het waterschap. Ten opzichte van dit jaar verwacht het waterschap 160.000 euro extra kwijt te zijn aan stroom en nog eens twee ton aan aardgas. Daarnaast kost het onderhoud van installaties volgend jaar waarschijnlijk ruim zes ton meer dan in 2022. Ook alle andere kosten gaan volgend jaar met drie procent omhoog.