Het Klokkenluidersgilde viert het 40-jarig jubileum

oogochtendshow

Het Groninger Klokkenluiders Gilde viert een jubileum. Dat gebeurt op vrijdag 11 november. Aan het einde van de middag wordt op de luidzolder van de Martinitoren een speciale ‘lustrumluiding’ gehouden in aanwezigheid van gildeleden en diverse genodigden.

Het Klokkenluidersgilde is een groep mensen die op zon- en feestdagen zoals Kerst, Pasen en Pinksteren de klokken luiden. Dat doen ze op de luidzolder van de Martinitoren. Op iedere verdieping heeft de klok een eigen naam. Het is een mooi vak dat je met de hand doet. Het is een flinke klus, het trekken aan zo’n touw. Zo’n klok weegt namelijk wel zo’n 200 á 300 kilo.

Het Groninger Klokkenluiders Gilde is in november 1982 opgericht met als doel het weer gaan luiden van de klokken van de op dat moment drie klokken van de Martinitoren, en het bevorderen van het luiden en alles wat daar mee samenhangt in de ruimste zin van het woord. Het Groninger Klokkenluiders Gilde heeft om en nabij 50 leden uit alle gelederen. Zij luiden op de zondagen de diensten in de Martinikerk met (een deel van de) twaalf luidklokken inluiden. Op zaterdagen luiden ze ook de drie klokken van de Der Aa toren.

Het Groninger Klokkenluiders Gilde is iedere zondag te horen vanaf de Martinitoren. Om 11.15 uur en 16.45 uur zijn de klokken dantien minuten voor de hele stad te beluisteren.

De viering
Op vrijdag 11 november viert het Groninger Klokkenluiders Gilde een jubileum. Het bestaat dan precies 40 jaar. Om 16.45 uur zal op de luidzolder van de Martinitoren een speciale ‘lustrumluiding’ worden gehouden in aanwezigheid van gildeleden en diverse genodigden. ‘Torendichter’ Sieger M.G. zal een gelegenheidsgedicht declameren. Na afloop volgt een receptie in de Librije van de Martinikerk, waar de lustrumplannen van het GKG worden onthuld, alsmede een uniek lustrumproduct.

Jan Roeland, voorzitter van het Groninger Klokkenluiders Gilde, was live in de studio op donderdag 10 november in de OOG Ochtendshow. Hieronder kun je het fragment terug horen.