Harens Lyceum swingt op klassieke muziek: “Het lef en de gretigheid, dat is zo fantastisch”

nieuws
Foto: Kirsten Holwerda / Harens Lyceum

Het Harens Lyceum stond de afgelopen dagen in het teken van de Night Of The Classics. Vier concerten met als thema klassieke muziek. Muziekdocent Kirsten Holwerda van de school is apetrots.

Hoi Kirsten! Ik verklap het al een beetje in de intro van deze tekst, maar je bent heel erg tevreden …
“Ja, absoluut. We hebben in twee dagen tijd vier concerten gegeven. Dat is een reuzenklus. Te meer omdat de ervaring weg was. Het was de zeventiende keer dat er een Night of the Classics plaatsvond, waarbij deze twee keer online heeft plaatsgevonden. De ervaring en kennis die je bij de concerten opbouwt wordt elk jaar doorgegeven aan leerlingen die dan in de bovenbouw terecht komen. Door de coronacrisis hebben we in 2020 en 2021 geen concerten kunnen geven. Dus het heeft een aantal jaren stilgelegen, en we moesten als het ware weer vanaf nul beginnen.”

Hoe spannend is dat?
“Dat is heel erg spannend. Gelukkig hebben we veel hulp gehad van oud-leerlingen, die speciaal voor deze dagen weer even terug kwamen. Maar ook het lef en de gretigheid van onze leerlingen wil ik benoemen. Zonder enige ervaring zijn een aantal tieners er in gestapt, en ze hebben het zo voortreffelijk gedaan. Dat je zonder enige ervaring op het podium staat te presenteren. En wat dan mooi is, is de steile leercurve die je dan ziet. Dat het bij het eerste concert nog wat moet wennen, maar dat bij het derde concert lijkt alsof men nooit anders gedaan heeft. Petje af. Een hele diepe buiging.”

Heel veel lezers zullen nu misschien denken, waar gaat dit over? Wat zijn de Night Of The Classics?
“Het is een serie concerten die we in de kantine van onze school aanbieden. We hebben daar de faciliteiten voor met een podium, een tribune en heel veel techniek. Bovenbouwleerlingen geven samen met het Haydn Jeugd Strijkorkest, HJSO, een concert waarbij men het publiek een uur lang onderdompelt in klassieke muziek. Het gaat louter om topstukken, en we laten daarmee de gevarieerdheid van de klassieke muziek zien. Van intiem tot heel bombastisch. Is dat bijzonder? Ja. Dat jongeren bezig zijn met klassieke muziek is niet vanzelfsprekend. De samenwerking met het HJSO is heel bijzonder. Hun orkest bestaat uit jongeren, en laat onze leerlingen zien wat je allemaal kunt bereiken met muziek maken.”

Nu kan ik mij herinneren dat bij eerdere edities er twee of drie concerten werden gegeven …
“We hebben dit aantal uitgebreid. Bij de laatste edities zagen we dat mensen echt om middernacht voor de computer zaten om kaartjes te kunnen bestellen. Daarmee overdrijf ik niet. En het is ook logisch, want ouders of familieleden, willen graag hun kind in actie zien. Maar het leidde ook tot teleurgestelde gezichten omdat er mensen teleurgesteld werden omdat de kaartjes op waren. Daarom hebben we twee concerten op twee dagen gehouden.”

Dat zeg je even heel makkelijk. Maar ik kan me voorstellen dat zoiets een hele klus is …
“Het zorgt voor heel veel werk. En we hebben ook van deze editie geleerd. Het eerste concert begon om 19.30 uur, de tweede om 21.00 uur. Op de eerste dag liep het eerste concert wat uit, terwijl de volgende bezoekers al in het atrium stonden te wachten. Dat zorgde er voor dat de leerlingen die optraden niet even een drankje konden drinken of even konden napraten met hun geliefden, omdat het volgende concert al van start ging. Dat zijn punten die we meenemen naar volgend jaar.”

Tijdens het concert werd er ook een prijs uitgereikt?
“Klopt. Tijdens het laatste concert was een jury van het Prins Claus Conservatorium te gast. Zij reikten de Shining Star Award uit. Deze prijs ging naar Ferdi Bijker uit 4 Havo. Hij verzorgde tijdens het concert een prachtige uitvoering van Impromptu opus 90 no. 4 van Franz Schubert. Een hele mooie prestatie. Hij kreeg uit handen van de jury de prijs.”

Als het om cijfers gaat. Hoe groot is dit concert?
“Als je kijkt naar het aantal bezoekers dan hebben we de afgelopen dagen 1.100 mensen mogen verwelkomen. Bij het project zijn tweehonderd leerlingen en medewerkers betrokken. Ons koor bestaat uit ongeveer honderd leden. Het wordt georganiseerd door twee leraren van de muzieksectie: door Jasper Verkuil en door mij. En het is een ontzettend leuk feest om samen met elkaar te mogen organiseren.”

Er moet ook veel geoefend worden denk ik?
“Ik vertelde al dat het podium in onze kantine staat. Dat betekent dat je niet altijd even makkelijk kunt repeteren. Het oefenen deden we de afgelopen weken op de vrijdagmiddag. De eerste vijf repetities vonden plaats zonder het HJSO, bij de zesde en laatste repetitie was het orkest er bij, en toen moesten we al voor het ‘eggie’. Dus in korte moet er heel veel gepresteerd worden, en dat maakt het misschien ook allemaal wel zo bijzonder.”