Groningse schrijfster Anjet Daanje wint Boekenbon Literatuurprijs

nieuws
Foto: Janiek Dam via Facebook Boekenbon Literatuurprijs

De in Groningen woonachtige schrijfster Anjet Daanje heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2022 gewonnen met haar boek Het lied van ooievaar en dromedaris. Dat maakte juryvoorzitter Guy Verhofstadt donderdagavond bekend in de Sint-Jacobskerk in Den Haag.

De roman ‘Het lied van ooievaar en dromedaris‘ van Daanje was één van de vijf boeken die kans maakten op de Boekenbon Literatuurprijs. Volgens Verhofstadt koos de jury voor het boek van de Groningse schrijfster vanwege de ‘magische scheppingskracht van verbeelding’ die het boek tentoon spreidde: “Het boek leest als een trein, maar vraagt tegelijkertijd wel het nodige van de lezer. Het zit barstensvol doorwrochte intertekstualiteit, stroomt over van de bewonderenswaardig ambitieuze stijlwisselingen en bevat buitengewone reflecties op het schrijverschap. Ieder afzonderlijk hoofdstuk is als een goudklompje en gezamenlijk vormen ze een literaire tour de force.”

De winst voor Het lied van ooievaar en dromedaris levert Daanje, naast een geldbedrag van 50.000 euro, ook één van haar eerste grote Nederlandse literatuurprijzen op. Vorig jaar werd haar boek ‘De herinnerde soldaat’ al bekroond met de F. Bordewijkprijs. Een jaar eerder won Daanje de Groninger Literatuurprijs met hetzelfde boek.

Ook de Groninger schrijver Auke Hulst (geboren in Hoogezand, opgegroeid in het gehucht Denemarken) was met zijn boek De Mitsukoshi Troostbaby Company genomineerd voor de prijs. De drie andere boeken die kans maakten waren Vaders die rouwen van Carmien Michels, Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker en Zelf doen van Niña Weijers.