Groningers zijn bijna kwart inkomen kwijt aan energie; Stadjers komen er genadig vanaf

nieuws
Foto: Alexandra Koch via Pixabay

Inwoners van de provincie Groningen zijn bijna een kwart van hun inkomen kwijt aan energie. Dat is het hoogste percentage van heel Nederland. De gemeente Groningen komt er echter genadig vanaf, want Stadjers betalen gemiddeld slechts 17,2 procent van hun inkomen aan stroom en gas.

Dat blijkt uit onderzoek dat energiebedrijf Zonneplan deed aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zonneplan zette de gemiddelde maandelijkse energiekosten per gemeente en provincie af tegen het gemiddelde besteedbaar inkomen per huishouden.

De verschillen binnen de provincie zijn bijzonder groot. Zo zijn inwoners van de gemeente Pekela het grootste deel van hun inkomen kwijt aan energie. Inwoners van deze gemeente houden per maand 1666 euro over, na betaling van hun energierekening. Inwoners van onze gemeente hielden gemiddeld het meest over van hun inkomen. In de gemeente Groningen blijft er gemiddeld 2270 euro over na de energierekening, 17,2 procent van het verdiende geld gaat op aan stroom en gas.

Hoewel in alle gemeentes sprake is van energiearmoede (dat is zo wanneer tien procent of meer van het inkomen opgaat aan energie) doet Groningen het als provincie een stuk slechter dan de rest van het land. Zo houdt een Utrechter na betaling van de energierekening liefst 679 euro meer over dan iemand uit Groningen. Dat is dan ook de voornaamste reden voor het grote aandeel van het inkomen wat Groningers kwijt zijn aan energie. Er wordt relatief weinig verdiend en de inwoners wonen vaak in relatief oude, slecht geïsoleerde huizen. Dat levert hoge energierekeningen op.