Groningers zien Verstappen in stijl finishen: “Ik kom hier mensen tegen uit Hoogkerk en Vinkhuizen”

nieuws
Jan Visser uit Stad op de tribune van het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Foto: eigen foto / ingezonden

Max Verstappen en zijn collega’s reden zondagmiddag de laatste meters van het seizoen, waarbij de laatste wedstrijd gehouden werd op het circuit in Abu Dhabi. Op de tribunes werden ze gadegeslagen door diverse Groningers, waaronder Jan Visser uit Coendersborg.

Hoi Jan! Het begint een beetje op een traditie te lijken hè?
“Klopt! Vorig jaar was ik hier ook. Ik vind het een prachtige sport en ik probeer ieder seizoen bij één wedstrijd aanwezig te zijn. Dat probeer je zo goed mogelijk te plannen, want je wilt graag naar een race waarbij het dan echt nog ergens om gaat. Vorig jaar zat ik eerste rang. Je weet het vast nog wel dat op dit circuit Max Verstappen in de laatste meters in een titanenstrijd Hamilton versloeg en daarmee wereldkampioen werd. Ik zag toen mannen van twee bij drie meter als kleine kinderen huilen. Dit jaar verliep het anders. Maar dat is niet erg. Je moet zo’n reis al vroeg plannen, waarbij je dan nog niet kunt weten hoe het seizoen gaat verlopen.”

Het klinkt gezellig bij jou op de achtergrond …
“We zitten net na de race. Ik heb het circuit verlaten en stap zo direct op een bus waarbij de chauffeur mij naar mijn hotel brengt. Ik zit nu op een terrasje, en het is hier werkelijk fantastisch. Het is rond de 30 graden, het is prachtig mooi weer, en ik heb een korte broek aan. En de mensen zijn hier ontzettend vriendelijk en aardig. Er gebeuren hier geen gekke dingen.”

Hoe bedoel je dat?
“Als je in Nederland wat onderneemt dan moet je er toch wel voor zorgen dat je portemonnee en smartphone niet voor het grijpen liggen. Daar hoef je je hier geen zorgen over te maken. Dat komt vanwege de strenge regels. Het is een islamitisch land. Als je betrapt wordt op diefstal dan wordt zo ongeveer je hand er af gehakt. En er hoeft maar iets te gebeuren en je belandt in de cel waar je gerust een aantal jaren weg kunt kwijnen. Dat beleid heeft zijn weerslag op het gedrag van de mensen.”

Jij bent een aantal dagen geleden gearriveerd in Abu Dhabi. Dat men streng is, dat merk je ook?
“Een mooi voorbeeld. Er lopen hier ontzettend veel Nederlanders rond. Ik sprak met een aantal die een cafeetje hadden bezocht. Daar had één van hen een portemonnee laten liggen. Ze waren nog maar net buiten toen iemand achter hen aan holde om de portemonnee terug te geven. Ik heb me laten vertellen dat er een bedrag van 1.500 euro in deze portemonnee zat. Maar je hoeft er niet op te rekenen dat het gestolen wordt.”

Terug naar de race. Jij zat op de zuidtribune …
“Klopt. Het was één groot feest. Wat het zo leuk maakt is dat iedereen door elkaar zit. Voor ons zaten mensen die fan zijn van Hamilton, achter ons zaten Mexicanen die Pérez aan het aanmoedigen waren. Maar dat gaat allemaal samen. En nu kun je vragen, Jan, wat is er zo leuk aan om daar te zijn. Ik zal eerlijk zijn: als je de wedstrijd wilt zien, dan moet je voor de televisie gaan zitten. Dan zie je alles. Vanaf de tribune zie je alleen auto’s die met enorme snelheden voorbij rijden. Maar de geur van verbrand rubber, het lawaai van de bolides, en het samen, met elkaar beleven, van zo’n wedstrijd. Dat is prachtig. Dat is zo leuk.”

Tekst gaat verder onder de video


De sfeer op het circuit was gezellig. Video: Jan Visser

Is de sfeer ook wat jou tot een liefhebber maakt?
“In mijn omgeving is er niemand die deze sport leuk vindt. Dus ik ben hier in mijn uppie. Zelf ben ik in bezit van een oldtimer, maar ik heb geen verstand van auto’s. Maar de sfeer. Dat is zo bijzonder. En ook de tactiek. Je ziet het spel voor je ogen ontvouwen. Wanneer gaat welke coureur de pits in. Voor welke banden wordt er gekozen. Soft, hard, intermediate? Daar kan ik ontzettend van genieten. Het is een tactisch meesterspel.”

Dat je daar in je eentje bent. Is dat niet vervelend?
“Ik zal je eerlijk zeggen dat ik de hele week alleen nog maar Gronings heb gesproken. Er zijn hier ontzettend veel Nederlanders. Pin me niet vast op aantallen, maar het gaat om duizenden. Ik kom hier mensen uit Hoogkerk tegen, uit Vinkhuizen. Eigenlijk wel frappant hè? Dat je leest over inflatie en armoede, maar dat het toch voor heel veel mensen nog mogelijk is om hier naar toe te gaan. Maar wellicht doen ze hetzelfde als ik. Dat ze één race per seizoen bezoeken, dat ze daar voor sparen, en daar optimaal van genieten.”

Je vertelde het al. Vorig jaar werd Max Verstappen kampioen op dit circuit. De spanning dit jaar was ver te zoeken tijdens deze race hè?
“Het was eigenlijk maar een saaie race inderdaad. Het spel zat hem vooral in wie er tweede zou worden, en daarmee ook de tweede plaats in het kampioenschap veilig zou stellen. Charles Leclerc van Ferrari of Max zijn teamgenoot Sergio Pérez? Tijdens de wedstrijd viel Hamilton uit. Wij allemaal juichen. En uiteindelijk kwam Pérez net tekort. Dat leidde tot minder mooie woorden van de Mexicanen achter ons. Tijdens de prijsuitreiking, Max won namelijk de wedstrijd, daalde er ook een striemen fluitconcert op hem neer. Dat kan dus allemaal, zonder dat het tot boze gezichten leidt.”

En nu zit het seizoen er op. Ga je het missen?
“Dat valt mee. Ook omdat het volgende seizoen over niet al te lange tijd al weer start. Ik ben nu onderweg richting mijn hotel, en vlieg vanavond terug naar Nederland. De korte broek verruil ik straks voor een warme jas, want ik zag dat het in Groningen flink koud is. Eenmaal in de kou zal ik al snel weer met beide voeten op de grond staan, en krijgt het normale leven weldra weer vorm.”

Het volgende seizoen. Het aantal Nederlanders in de F1 wordt dan verdubbeld, want naast Max Verstappen zal ook Nyck de Vries mee gaan doen om de prijzen …
“Ik vind dat ontzettend leuk. Dat hij een stoeltje heeft bemachtigd kan het ook alleen maar leuker maken. Het is namelijk ontzettend lastig om een plek te bemachtigen in de F1. Het is een miljardenbal. Veel renners blijven hangen in de onderliggende klasses omdat ze financieel gezien de overstap niet kunnen maken. Ik wens Nyck ook heel veel succes. Maar we moeten niet vergeten dat Max deze sport in Nederland op de kaart heeft gezet. Duizenden Nederlanders reizen door zijn toedoen naar de Verenigde Arabische Emiraten.”

En volgend jaar weer naar Abdu Dhabi?
“Dat denk ik niet. Ik ga in het komende seizoen mijn zinnen zetten op een ander circuit. Monza in Italië en de Hungaroring in Hongarije zijn ook prachtige circuits. Dus de kans is groot dat je mij het komende jaar op één van die circuits zult aantreffen. En ik hoop dat het dan opnieuw zo’n prachtig seizoen gaat worden.”

Abu Dhabi
De race op het Yas Marina Circuit werd gewonnen door Max Verstappen. Het was de vijftiende zege in 22 races van Verstappen dit seizoen. Tweede werd Charles Leclerc van Ferrari. Leclerc wist Sergio Pérez net voor te blijven. Daarmee zorgde de Monegask ervoor dat hij als tweede eindigt in de eindstand van het WK-klassement. Pérez moet genoegen nemen met de derde plaats.