Groninger Voedselbanken krijgen volgend jaar twee keer zoveel geld van provincie

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De voedselbanken in de provincie Groningen kunnen volgend jaar een verdubbeling tegemoet zien in de bijdrage van de provincie Groningen. De Provinciale Staten namen woensdag met grote meerderheid een motie aan die dit mogelijk maakt.

Die motie werd woensdag ingediend door negen partijen in de Staten tijdens het debat over de begroting van volgend jaar. Naast een incidentele verdubbeling in het subsidiebedrag voor de Groningse voedselbank (van 30.000 naar 60.000 euro per jaar) gebiedt de motie het provinciebestuur ook in gesprek te gaan met de Voedselbank en andere organisaties rond armoedebestrijding. De indienende partijen willen dat de organisaties hun krachten en ondersteuning verder gaan bundelen.

De negen indienende fracties zijn blij dat de motie is aangenomen. Het aantal Groningers dat aanklopt bij de Voedselbank is dit jaar explosief gestegen. Tegelijkertijd loopt het aantal producten uit supermarkten hard terug. “Wij zien dat steeds meer Groningers moeite hebben om rond te komen”, vertelt CDA-fractievoorzitter Robert de Wit, mede-opsteller van de motie. “Denk aan ouderen met alleen een AOW-uitkering, ondernemers die hun omzet zien verdampen en het toenemende aantal werkende armen. Om die reden is een
verdubbeling van de bijdrage hoogstnoodzakelijk.”