GroenLinks filosofeert over toekomst Let’s Gro: “Hoe betrekken we zoveel mogelijk mensen?”

nieuws
Let's Gro 2019

Hoe bereiken toekomstige edities van Let’s Gro zoveel mogelijk inwoners van de gemeente. Dat vraagt raadslid Justine Jones van GroenLinks zich hardop af.

“Afgelopen week vond de tiende editie van het festival plaats waarbij er gesproken werd in verschillende settingen over de toekomst van de gemeente”, vertelt Jones. “Let’s Gro kenmerkt zich doordat het voor een ieder gratis toegankelijk festival is. Voor de tweede keer was Forum Groningen de gastheer. De organisatie hoopte dat voor deze locatie te kiezen er meer ‘gewoon’ publiek op het festival zou komen, en dat het een minder ons-kent-ons feestje van professionals zou worden.”

“Wij weten veel inwoners niet te bereiken”
De editie trok de afgelopen week ongeveer 15.000 bezoekers waarbij het centrale thema de kloof tussen arm en rijk was. “Gemeentebestuur en -raad hebben aangegeven dat we in de gemeente de taak hebben om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de politiek. Die betrokkenheid gaat verder dan één keer per vier jaar te stemmen en door participatieprojecten op te starten. Toch zijn er veel inwoners die wij niet goed weten te bereiken.”

Internationale inwoners
Daarbij gaat het ook om de internationals. “Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was er vanuit de gemeente een campagne om internationale stemmers te wijzen op hun stemrecht. Tijdens Let’s Gro waren er een aantal Engelstalige evenementen, maar die richten zich niet enkel op Groningen. Deze evenementen waren daarnaast moeilijk te vinden tussen de Nederlandstalige promotie en het Nederlandstalige programma. Als fractie willen wij van het gemeentebestuur weten hoe er een breder publiek bij het festival betrokken kan worden. En hoe kan het interessant worden gemaakt voor internationale inwoners?”