Gemeente legt boetes op bij woningfraude

Het gemeentebestuur gaat een bestuurlijke boete opleggen voor woningeigenaren die woningfraude plegen. Zo kan er snel opgetreden worden tegen illegale kamerverhuur.

Als er een overtreding wordt geconstateerd bij een woningeigenaar, dan kan direct een boete opgelegd worden. Bedrijven die de verhuurregels overtreden krijgen een hogere boete dan een particulier. De boetes variëren van 5.000 tot 22.500 euro.

Groningen heeft één van de krapste woningmarkten van ons land. In Groningen komt vooral veel illegale kamerverhuur voor. “Als gemeente willen wij woningen beschikbaar houden voor iedereen,” zegt wethouder Rik van Niejenhuis. “Met de bestuurlijke boete krijgen wij een instrument in handen om snel op te kunnen treden tegen overtreders en kunnen we sturen op de woningvoorraad.”

Op deze manier kan de gemeente ook optreden tegen mensen die het hele jaar door woningen verhuren aan toeristen via platforms als Airbnb. Zo hebben inwoners meer kans op de woningmarkt. “Er zijn pandjesbazen die de regels bewust overtreden. Daar gaan we strenger op handhaven,” aldus Van Niejenhuis. De opbrengst van de boetes wordt gebruikt om de handhavers van te betalen.

(foto boven artikel heeft geen betrekking op het onderwerp)