Wel schuld, maar geen straf voor verpleegkundige uit Stad voor ontucht met patiënte

nieuws
Foto: Emmanuel Huybrechts via Flickr (CC 2.0 SA) http://flic.kr/p/asiq1f

Hoewel een 41-jarige verpleegkundige uit Groningen vrijdagochtend schuldig werd bevonden aan het plegen van ontucht met een patiënte binnen een GGZ-kliniek in Assen, bepaalde de rechter dat de Stadjer geen straf krijgt opgelegd.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden nog 180 uur werkstraf tegen de Groninger. De rechtbank vindt echter dat de Groninger al hard gestraft is voor het misdrijf door zijn ontslag en door zijn verwijdering uit het BIG-register, waardoor de Stadjer niet meer aan het werk kan als verpleegkundige binnen de ggz. Daarnaast duurde het bijna vijf en half jaar (na de aangifte vanuit de kliniek) voordat de rechter de zaak behandelde.

De inmiddels 41-jarige Groninger was begin 2017 de persoonlijk begeleider van het slachtoffer, een vrouw uit Emmen. De verpleegkundige betoogde dat de relatie tussen hem en zijn kwetsbare patiënte pas opbloeide, nadat de vrouw uit de crisisopvang in Assen was ontslagen. Daardoor zou er ook geen scheve verhouding of afhankelijkheidsrelatie zijn geweest na de opname. Maar dat geloofde de rechter niet: “De rechtbank is van oordeel dat er geen sprake is van een situatie, waarin de eerdere behandelrelatie die verdachte met het slachtoffer had geen rol heeft gespeeld bij de seksuele handelingen tussen beide.”